Elképesztő pénzt adtak a világ legdrágább bankjegyéért

drága bankjegyek, elárverezett bankjegyek, bankjegy, pénz, 1. 1890 Grand Watermelon Bill
1. 1890 Grand Watermelon Bill
Vágólapra másolva!
A különlegességre vágyó gyűjtők (vagy épp a befektetők) néha elképesztő összegeket adnak egy-egy ritka bankjegyért. A pénz- és gazdaságtörténeti ritkaságokért a címletek értékének sokszorosát is kifizetik, így azok értéke, kereskedelme hasonlóan jelentős, nagy pénzeket megmozgató iparággá nőtte ki magát, mint a műtárgy-kereskedelem. Megmutatjuk, melyik volt az az öt bankjegy, amelyért a legtöbbet adták a régi pénzek árverésén!
Vágólapra másolva!

Ausztrália első hivatalos bankjegye

Úgy tartják, Lachlan Macquarie-nek, Új-Dél-Wales kormányzójának, a pályafutása alatt vezérőrnagyi rangot elért katonatisztnek döntő szerep jutott abban, hogy Ausztrália kontinense fegyenctelepből erős, fejlett országgá váljon (bár formailag még mindig a brit királyi koronához tartozik). Ő terjesztette be hivatalosan is az "Ausztrália" elnevezés használatát a hatalmas földterületre, vezette be a baloldali közlekedést, és rengeteg egyéb fejlesztés is nevéhez köthető. Kormányzóként ő volt az, aki határozott lépéseket tett azért, hogy Ausztráliának önálló pénzügyi rendszere legyen, ne más területek pénzeit kelljen használni a világ ezen pontján, illetve ne a cserekereskedelem jelentse a javak mozgásának alapját.

Egy ausztrál numizmatikus tartja kezében az első ausztrál papírpénz egyik, fennmaradt példányát Forrás: AFP/William West

Lachlan Macquarie 1809-ben érkezett Sydneybe. Erőfeszítései nyomán, 1817-ben, Új-Dél-Wales saját bankja működésének megkezdése napján 100 darab tíz schillinges bankót bocsátott ki, vagyis ezzel ezek a címletek Ausztrália első hivatalos pénzforgalmi bankjegyeivé váltak. Ebből az első nyomatból a jelenlegi ismeretek szerint mindössze néhány példány maradt fenn napjainkra. Ritkaságuk okán mostani értékük meghaladhatja a 180 ezer eurót is, néhány éve az egyik példány ennyiért cserélt gazdát egy árverésen. (A teljes képhez hozzátartozik, hogy Ausztráliában csak 1910-ben fogadták el a jegybanktörvényt, így egyes értelmezések csak az ezt követő évekre teszik a hivatalos ausztrál pénzforgalom megindulását.)

Sokat érnek Afrika legdrágább bankjegyei is

Több mint száz évvel ezelőtt, 1908. január 1-jén került forgalomba minden idők legdrágább afrikai bankjegye, a zanzibári húsz rúpiás. Az Antiquemoney szerint, bár egyáltalán nem tekinthető valóban régiségnek, azért lehet különösen értékes, mert csak nagyon kevés nyomat készült abból. Ez a kijelentés pedig valamennyi zanzibári pénzre igaz.

A becslések szerint Zanzibár korábbi saját pénzeiből összesen kevesebb mint 500 példány maradhatott fenn, amelyek darabonként több ezer, vagy akár több tízezer dollárért cserélnek gazdát a gyűjtők körében.

A zanzibári 20 rúpiás Forrás: antiquemoney.com

A sziget bankjegyeinek "királya" minden bizonnyal az említett 20 rúpiás.

Egy néhány évvel ezelőtti aukción a rendkívül ritka bankóért mintegy 190 ezer eurót fizettek, ez most nagyjából 66 millió forintnak felel meg.

A húsz rúpiás négy másik denominációval együtt került forgalomba, 1908 volt az első év, amikor Zanzibárnak saját bankjegyei lettek. A sziget akkor az Afrika más térségeibe, illetve Ázsiába utazók fontos megállóhelye volt, és az európai utazók kiszolgálásának igénye hívta életre a saját zanzibári bankjegyeket, a helyi kereskedelem támogatására.

Még száz éves sincs, máris nagy összegű lottónyereményt ér

A valaha aukción értékesített harmadik legdrágább bankjegy szintén Ausztráliához köthető. Egy ritka, 1924-es 1000 fontosról van szó, mely egyben felállította minden idők legdrágábban értékesített ausztrál bankjegyének rekordját: egy aukción valamivel több mint 1 millió eurót fizettek érte. 1988-ban már több mint 72 ezer eurónak megfelelő összeget adtak ki rá, de az eltelt évtizedek alatt gyűjtői ára átlépte az említett bűvös 1 millió eurós határt. Azt 2014-ben egy, ritka érmék és pénzek gyűjtésére specializálódott vállalat szerezte meg, mely befektetők megbízásából dolgozik, és amely akkor el is zárta a nyilvánosság elől a bankjegyet.

Az 1924-es ausztrál bankó a harmadik legdrágább aukción értékesített bankjegy Forrás: Wikimedia Commons/Commonwealth of Australia

Rekordot döntött az amerikai ezerdolláros

Minden korábbi numizmatikai aukciós rekordot megdöntött az 1891-es "Red Seal" 1000 dolláros, amikor egy árverésen 2,1 millió eurónak megfelelő összeget fizettek érte. Érdekesség, hogy erről a nyomatról azt tartják, mindössze két példánya maradt fenn. Korábban, 1944-ben, a későbbi árverésen szereplőt már értékesítették 1100 euróért. Majd évtizedekkel később, 1,7 millió euro körüli összeget vártak érte. Ezt a leütési ár jóval túlszárnyalta.

Az 1000 dolláros nagyon sok pénzt ér a gyűjtők körében Forrás: Wikimedia Commons/Godot13/National Museum of American History

A George Meade tábornokot ábrázoló bankjegy másik fennmaradt példányát az amerikai nemzeti numizmatikai gyűjteményben őrzik. A tábornok az unionista csapatokat vezette az amerikai polgárháború fordulópontjának tartott gettysburgi csatában, 1863-ban.

Minden idők legdrágább bankjegyét görögdinnyének nevezik

Nemcsak az USA, hanem az egész világ legdrágábban elárverezett bankjegyét jelenti egy igazi különlegesség, az 1890-es, "Grand Watermelon Bill". Az 1000 dolláros névértékű bankjegy ragadványnevét onnan kapta, hogy a hátoldalán az 1-es számjegy után álló három 0 a görögdinnyékre emlékeztette az akkori szemlélőket. A címleten ugyanúgy Meade tábornokot örökítették meg, mint 1891-es változatán.

Az 1890-es Grand Watermelon Bill Forrás: Wikimedia Commons/Godot13/National Museum of American History

Az 1890-es azonban igazi különlegesség, a numizmatikusok afféle Szent Grálja. Úgy vélik, mindössze hét példány maradt fenn abból, és ebből három az, ami magángyűjteményben található - legalábbis ennyiről rendelkeznek információval.

S hogy mennyit ér minden idők legdrágább bankjegye a gyűjtők körében?

2014-ben az egyik példányért közel 2,8 millió eurónak, azaz közel 1 milliárd forintnak megfelelő összeget fizettek.

Ezzel a "görögdinnyés" 1000 dolláros érdemelte ki minden idők legdrágább bankjegye címet.

Érdekesség, hogy a különlegesen ritka bankjegyből egy másik példány 2018-ban szintén tetemes összegért, de "csak" valamivel több mint 2 millió dollárért (kb. 1,7 millió euró) kelt el egy aukción Baltimore-ban. Korábban azt a példányt 2005-ben árverezték el 1 millió dollárért, és akkor az volt az első olyan bankjegy, melynek aukciós ára elérte ezt a lélektani határt.

Hatalmas pénzért kelhet el az Egyesült Államok első aranyérméje

Rendkívüli numizmatikai értéket, valódi különlegességet kínálnak közvetlen eladásra magánúton, azaz nem aukción az Egyesült Államokban: az ország első, 1787-ben vert aranyérméjét - írja a Bloomberg. A "Brasher Doubloon" nevű érmét egy Los Angeles-i numizmatikai tanácsadó cég kínálja eladásra megbízásból.

Az árveréseken persze olykor nem egyetlen bankjegyet, hanem néhány, szintén különlegességekből álló kollekciókat értékesítenek. A gyűjtemények leütési ára jóval meghaladhatja a bankókért kifizetett összegeket, de valószínűleg továbbra is a ritka pénzérmék lesznek a legdrágábbak a numizmatikai piacon.