Noha az olajár az elmúlt időszakban jelentős emelkedést mutatott, a Goldman Sachs elemzői szerint még korai arra számítani, hogy tartós lesz a drágulás. Mi több, a banknál úgy vélik, hogy hamarosan akár 20 százalékos további esés várható. Ez pedig az amerikai palaolaj-termelőket is igen nehéz helyzetbe hozhatja.

Az elmúlt hónap komoly emelkedést hozott a nemzetközi kőolajpiacon, azonban a Goldman Sachs elemzői figyelmeztetnek, már látszik a negatív korrekció a horizonton. Ahogy ugyanis az olajár elérte a hordónkénti 40 dolláros szintet, több olyan kitermelőnek is megéri visszatérni a piacra, akik eddig az alacsony árfolyam miatt leálltak, mert nem volt nyereséges a működésük. Ez viszont a kínálat komoly megemelkedését hozhatja magával, ami beindíthat egy 15-20 százalékos negatív árkorrekciót – mondta Jeffrey Currie, a Goldman Sachs nyersanyagpiaci elemzőcsapatának vezetője.

Következésképpen a banknál óvatosan kezelik az elmúlt időszakban tapasztalt ralit, és egyelőre hezitálnak azzal kapcsolatban, hogy javasolják-e a hosszú távú emelkedésre fölvett pozíciókat az olaj piacán.

Hozzátették, a probléma az, hogy az olajár emelkedése túlságosan „előreszaladt", és nem tükrözi a piaci fundamentumokat. A készletek ugyanis még mindig jelentősek, miközben a kereslet talpra állássá sokkal lassabb, mint a drágulás üteme. Következésképpen a Goldman szerint a korrekció egyszerűen azt tükrözné, hogy az olajár reagál a piaci realitásokra.

Megoszló vélemények

Ha a Goldman előrejelzését összevetjük más elemzői véleményekkel, az látszik, hogy a szakértők igen vegyesen látják az olajpiac jövőjét. Míg a Goldman úgy számol, hogy a Brent típusú olaj hordónkénti árfolyama már a következő hetekben visszatérhet a 35 dolláros szintig, addig a Moody's például 45-65 dolláros árfolyamot vár középtávon.

A Brent típusú olaj hordónkénti árfolyamának alakulásaForrás: Investing.com

Abban egyébként egyetértés van a szakértők körében, hogy az idei év átlagára 35 dollár között mozoghat, de a további időszakra nézve már megoszlanak a vélemények. A japán MUFG bank például sokkal optimistább az olajpiac talpra állásával kapcsolatban. Bár a pénzintézetnél is úgy látják, hogy a jelenlegi rali nem indokolt az olajpiac állapotához viszonyítva, a kínai import erőteljes talpra állása mégis arra utal, hogy folyamatosan erősödik a piac keresleti oldala.

Ezzel párhuzamosan a norvég Rystad Energy elemzői arra számítanak, hogy az olajár ebben a hónapban továbbra is a 40 dolláros szint körül mozoghat. A cég szakértői szerint a legfontosabb kérdés az, hogy alakul az amerikai kitermelés, illetve, hogy az OPEC és külsős szövetségesei mennyire tartják magukat a kitermelés-csökkentési megállapodáshoz.

Veszélyben a palaolaj?

Mindazonáltal a napokban egy újabb jelentés hívta föl a figyelmet arra, hogy bajba kerülhetnek az amerikai palaolaj-kitermelők, ha a nyersanyag ára nem tér vissza a korábbi szintekre. Jelenleg ugyanis az olajár még mindig túl alacsony a palaolaj-kitermelőknek, akik igen magas költségekkel dolgoznak.

Ezzel együtt viszont az Economics and Peace (IEP) jelentése rámutatott, egyes országokban jól láthatók a pozitív trendek, amelyek megtámogathatják az olaj árfolyamát is. Kína, Indonézia, Oroszország, Mexikó, valamint Ausztrália ugyanis igen jó gazdasági helyzetben vannak ahhoz, hogy vezessék a talpra állást, ami reményt adhat az amerikai palaszektornak is.