Több millió ember élethelyzetét tette könnyebbé a hiteltörlesztési moratórium, amely kiszámítható, nem ró váratlan terhet az érintettekre - hanmondta Freisleben Vilmos, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hitelintézeti és fogyasztóvédelmi felügyeleti igazgatóság vezetője szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Az igazgató megjegyezte, a moratórium hosszú távon könnyíti meg az adósok helyzetét, hiszen az év végéig nem kell fizetniük a törlesztőrészleteiket, és ebben az időszakban a kamatok nem tőkésednek, vagyis a bankok nem teszik hozzá a tőketartozáshoz a felhalmozódó kamatot.A felhalmozódó kamatot a hosszabb futamidő alatt kell megfizetni.

A hiteltörlesztési moratórium több millió embernek segített - a moratórium értelmében a tőke- és kamatfizetést az év végéig felfüggesztette a kormányFotó: Csudai Sándor - Origo

A jogszabály kimondja azt is, hogy a moratórium utáni törlesztőrészletet maga az intézkedés nem emelheti. Az MNB-től is lehet információt kérni az ügyben; eddig 1200 ügyfélmegkeresésre válaszoltak.

Binder István, az MNB szóvivője korábban példaként elmondta, hogy egy nyolcmillió forintos tőketartozással, még tíz év futamidővel rendelkező hitel futamideje a 9 hónap moratóriumon felül, a kamatok miatt még körülbelül 3-4 hónappal hosszabbodhat meg. Aki nem szeretne hosszabb futamidőt, választhat magasabb törlesztőrészletet is. A szóvivő felhívta a figyelmet, hogy a változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete változhat, de nem a hiteltörlesztési moratórium, hanem az eredeti szerződéses feltételek - változó kamatozás - miatt. Binder István ennek elkerüléséért az ilyen hitellel rendelkezőknek azt javasolta, hogy szerződésmódosítással fixálják a kamatot.