Az elmúlt időszakban kiderült, hogy az arcmaszkoknak van egy közös problémája: elfedik ugyanis az arckifejezéseink felét. Ezzel számos információ elvész például a siketekkel történő kommunikáció során, vagy akkor is, amikor a csecsemőkhöz fordulunk, akik még elsősorban az arcunkról olvasnak, a beszédet kevéssé értelmezik.

A Lausanne-i Svájci Szövetségi Technológiai Intézet (EPFL) úgy döntött, hogy tesz valamit az ügy érdekében, így a Swiss Materials Lab EMPA-val együttműködésben átlátszó, természetes alapú és lebomló műtéti szájmaszkot készítettek. A közösen alapított, HMCARE nevű startup már kapott is 1 millió dollár értékű befektetést. A maszkokat 2021 elején fogják majd forgalomba hozni.

Noha nem ez az első átlátszó szájmaszk a nagyvilágban, de a korábbi megoldások vagy használhatatlanok voltak, vagy nem voltak tömeges méretben előállíthatók. Az átlátszóságot ugyanis egy műanyag ablak biztosította, de egy verőfényes nyári napon ez nem kellemes viselet, hiszen a műanyagon át nem lehet levegőt venni. Ráadásul a siketek számára sem volt ez tökéletes megoldás, mert még mindig elfedte az arc többi részét, így az állkapocs és a torok mozgását, amely különféle hangokat mutat.

A HelloMasks képe - a jövő év elején kerülhet forgalomba, először az orvosok kapják majd, és csak utána a nagyközönségForrás: EPFL

Klaus Schönenberger, az EPFL EssentialTech Központjának vezetője elmondta, hogy a HelloMasks nevű termékénél az elektromos fonásnak nevezett eljárást alkalmazták, amely a termékről szóló videó szerint porózus, félig átlátszó anyagot állít elő polimer szálakból. A rostok 100 nanométer távolságban vannak, ami elég kicsi a vírusok és baktériumok kiszűréséhez, de elég nagy ahhoz, hogy a levegő áthaladjon. Az eldobható maszkok 99 százalékban biomasszából származnak és biológiailag lebomlók, noha még nem környezetbarátak teljes mértékben.

A maszkokat az EU-ban első osztályú orvostechnikai eszköznek tekintik, így meg kell felelnie az előírásoknak. Az Egyesült Államokban a besorolás a maszk típusától függ: a sebészeti maszkok második osztályba sorolt orvostechnikai eszközök, míg a nagyközönség számára készült arcmaszkok nincsenek besorolva.

A HelloMasks-ot először az orvosok kapják majd, a vállalat azon céljával összhangban, hogy az egészségügyi dolgozók és a betegeik közötti kapcsolatok személyesebbé váljanak. Ezt követően kerülhet csak nyilvános forgalomba.

Forrás: Fastcompany.com