Tavaly több mint 660 millió forintot ért az a csiga, gomba és különféle nem védett termény, amelyet tavaly szedtek össze az erdőkben és mezőkön a hobbigyűjtők. Az államhoz 25 millió forint adó érkezett, számol be arról a Magyar Nemzet.

Szép összeget találtak tavaly a hobbigyűjtők erdőn-mezőn – erre utalnak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) friss adatai. A hatóság azért vezet a kérdésről részletes kimutatást, mert 2016 eleje óta kedvezményes adószabályok rendezik azoknak a magánszemélyeknek a helyzetét, akik szabadidejükben csiga, gomba, medvehagyma, esetleg bodzavirág, csipkebogyó, netán levendula vagy más hasonló, nem védett állat és növény összegyűjtésével és eladásával egészítik ki keresetüket.

Bodzavirág gyűjtése (illusztráció)Forrás: Shutterstock

A lap érdeklődésére az adóhatóságnál arra hívták fel a figyelmet, hogy a kedvezményes passzusok kizárólag azoknak a teendőjét könnyítik meg, akik nem őstermelők és nem is egyéni vállalkozók, hanem magánemberként, egyfajta mellékes keresetkiegészítésért járják a természetet.

A kedvezményes rendelkezések emellett csupán akkor alkalmazhatók, ha a hobbigyűjtők hivatalos felvásárlónak adják el a vadon gyűjtött portékát.

Ilyenkor a leadott csiga, gomba, különféle nem védett növény ellenértékének 25 százaléka számít jövedelemnek, vagyis e részre számítandó fel a 15 százalékos személyi jövedelemadó.

Tavaly 664 millió forintnyi begyűjtött árut vettek át a felvásárlók az ezzel foglalatoskodó magánszemélyektől, az államnak pedig megközelítőleg 25 millió forint adóbevétele származott ebből.

A korábbi adatok szerint a múlt év volt az eddigi legjobb esztendeje a hobbigyűjtőknek, általában ugyanis félmilliárd forint körül mozgott az egy évben leadott portéka értéke.

Fontos, hogy a hobbigyűjtőnek semmilyen adóügyi kötelezettsége nincs, a közterhet ugyanis a felvásárló számolja ki, majd levonja azt az érintettnek járó összegből, s be is vallja az adóhivatalnak. Ez azt is jelenti, hogy a magánszemélyeknek nem kell kérvényt beadniuk az adóhivatalhoz vagy igazolást kérniük a NAV-tól, ahogy a bevallással és az adófizetéssel kapcsolatban sincs feladatuk.A kedvezményes rendelkezések csak akkor alkalmazhatók, ha a hobbigyűjtő betartja a feltételeket. Ha az összegyűjtött terményeket, csigákat valaki nem felvásárlónak adja el, úgy a kapott ellenérték az érintett önálló tevékenységből származó bevételének minősül, és bevallásadási kötelezettség alá tartozik.