A globális piac tíz legnagyobb tejipari vállalatának listáján öt kínai, három amerikai, egy orosz és a lista élén egy szaúd-arábiai vállalat foglal helyet.

Összesen 1,47 millió tonna nyers tejet termelt az Almarai nevű szaúd-arábiai társaság a 2018-2019-es gazdálkodási évben a Statista adatsora szerint. Ezzel a mennyiséggel nemcsak Ázsiában, hanem az egész világon is az első számú szereplőnek számít a társaság. Csak a mennyiség szemléltetése szempontjából ez a tömeg összesen 1,26 millió darab, a hazai piacon népszerűnek számító Suzuki Vitara személyautót tenne ki. Űrtartalmat nézve ez a mennyiség 865 darab, egyenként ötven méter hosszú, szabványos olimpiai medencét töltene ki - írja az agroforum.hu.

IllusztrációForrás: Shutterstock

A rijádi központú Almarai egyébként nemcsak a tejiparban érdekelt, jelentős élelmiszeripari vállalatról van szó. Gyümölcslé, pékáru, baromfitermékek előállítása és egyéb tevékenységek is szerepelnek a listájukon. A tej- és gyümölcslé-szegmens Almarai, Beyti és Teeba márkanéven hozza forgalomba termékeit. A pékáru részleg a Chipitával közös vállalatot működtetve, L'usine és 7 Days márkanéven árusítja termékeit. Az egyéb tevékenységek szegmens a szántóföldi gazdálkodást, a kertészeti termékeket és a csecsemőknek készített ételeket foglalja magában.

A globális tejipari vállalatok listájának második helyén a kínai Modern Dairy áll 1,28 millió tonnás éves termeléssel. A dobogó harmadik fokára egy amerikai vállalat állhatott fel, a Rockview a maga 1,18 millió tonnás éves nyerstej-termelésével. Még két szintén amerikai társaság kapott helyet a legalább 1 millió tonna évi tej termelését elérő cégek között. A Riverview és a Faria Brothers éppen elérte az 1-1 millió tonnás határt.

Hatodik helyre az oroszországi EkoNiva futott be 800 ezer tonnás éves termeléssel. Őket viszont csupa kínai tejtermelő követte a hetedik helytől egészen a tizedik pozícióig a Statista listáján. A Huishan Dairy 770 ezer tonnával a hetedik, a Shengmu 660 ezer tonna nyers tejjel a nyolcadik, a Saikexing 620 ezer tonnával a kilencedik, míg a Yili Youran 530 ezer tonnás éves tejtermeléssel a tizedik pozíciót szerezte meg az előkelő listán.