Százmilliárdokat jelenthet Hongkongnak a közelgő tőzsdei roham

Causeway Bay (Hongkong)
A jumble of skyscrapers in Causeway Bay, Hong Kong Island, Hong Kong, China, Asia
Vágólapra másolva!
Egyre több kínai vállalat léphet tőzsdére a hongkongi Hang Seng indexen, ami több mint 500 milliárd dolláros tőkebeáramlást eredményezhet. A kínai vállalatok ugyanis egyre inkább Hongkongot preferálják az amerikai tőzsde helyett.
Vágólapra másolva!

Látványosan megnőhet a népszerűsége a hongkongi Hang Seng részvényindexnek, miután a múlt hónapban bejelentették, a Hang Seng sokkal nyitottabb lesz a másodlagos és egyéb részvénykibocsátásokkal szemben. Ez pedig azt jelenti, hogy az 50 éves index a következő időszakban jelentős tőkebeáramlásra készülhet, különösen azért, mert a kínai technológiai vállalatok is egyre inkább Hongkongot preferálják az amerikai tőzsde helyett – mondják a Jeffries befektetési bank szakértői.

A Jeffries szerint jelenleg 31 olyan kínai vállalat van az amerikai tőzsdén, amely potenciálisan átköltöztetheti a részvényeit Hongkongba.

Összességében pedig ez a folyamat akár 557 milliárd dollárnyi tőkebeáramlást is jelenthet az ázsiai városállam számára.

A friss változtatás azért is fontos, mert a jelenlegi szabály szerint ha egy vállalat részvényeit elsődlegesen az amerikai tőzsdén jegyzik, akkor bár bekerülhet a hongkongi tőzsdére a papírjával, de nem szerepelhet a benchmark Hang Seng indexben. Ez változik most, ami igen komoly vonzerőt jelenthet a nemzetközi – különösen kínai – társaságok számára.

Hongkong Forrás: AFP/robertharding/Fraser Hall

Ezt a trendet erősítheti az is, hogy az amerikai szenátus a múlt hónapban elfogadott egy törvényt, amely a gyakorlatban számos kínai vállalatnak megtilthatja, hogy tőzsdére lépjen az Egyesült Államokban. Az elemzők szerint ennek következtében a kínai cégek nagy lendülettel bocsáthatnak ki részvényeket Kínában és Hongkongban.

A következő 18 hónapban tehát a Hang Seng index hatalmas változáson mehet keresztül, és jelentős szerepet kaphatnak benne a kínai technológiai vállalatok.

Jelenleg 50 részvény forog a benchmark mutatóban, amelyben több mint 48 százalékos a pénzügyi cégek súlya.

Ezzel párhuzamosan a Morgan Stanley úgy számol, hogy az első körben olyan nagy kínai vállalatok használhatják ki a hongkongi lehetőséget, mint az Alibaba, a Xiaomi vagy az étel-házhozszállítással foglalkozó óriás, a Meituan. Más kínai társaságok is jelezték azonban az érdeklődésüket. A Baidu még a múlt hónapban közölte, fontolgatják a hongkongi másodlagos részvénykibocsátást.