Külföldön is keresett ez a fontos gyógynövényünk

2020.06.15. 12:48

A napokban véget ért az egyik legfontosabb hazai gyógynövény, a kamilla betakarítása és a vadon előforduló kamilla begyűjtése. A kiváló minőségű vadon termő magyar kamillavirág hungarikum, külföldön is keresett – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács tájékoztatójából.

Az idén közel egy hónapos hosszúságú, május közepén kezdődött kamillaszezon a végéhez közelít. Az elmúlt hetek aszályos időjárása ellenére közepes mennyiségű termésre van kilátás. Igaz ez a május közepétől begyűjtött vadon termő gyűjtött kamillára és a termesztett kamillára is, amelynek betakarítása idén június első napjaiban történt.

A nyers kamillavirágot évente 200-500 tonna közötti mennyiségben gyűjtik hazánkban, jellemzően az Alföld területén, a Tiszántúlon. A gyűjtés, felvásárlás, szárítás komoly szervezettséget igényel a gyűjtők, átvevők részéről, mivel rövid idő alatt hatalmas mennyiségű nyers kamillavirágzat átvételét, feldolgozását kell megoldani. Az alföldi gyűjtött kamillavirágzat minősége eltér a termesztett változatétól: erős, zamatos, kellemes illatú és kesernyés ízű, nem esik szét, kevésbé porlik a feldolgozás során, és az illóolaját is jobban megtartja.

IllusztrációForrás: Shutterstock

A kamilla termesztésével napjainkban már csaknem az ország egész területén foglalkoznak, legnagyobb területen a Dunántúlon, Baranya és Somogy megyékben, illetve az észak-alföldi régióban. Termesztőterülete az utóbbi években 300-500 hektár között alakult, alapvetően növekvő tendenciát mutat. Termesztésben a kamilla vetése augusztusban történik, növekedését, fejlődését a tavaszi időjárás, főként a csapadék mennyisége markánsan befolyásolja. Az idei év a szakértők szerint jónak mutatkozik.

A kamilla gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, idegnyugtató és görcsoldó hatásúForrás: Shutterstock

A meghűléses megbetegedések kezelésének kedvelt gyógynövénye a kamilla, amely elsősorban gyulladáscsökkentő hatása miatt hasznos. A Magyarországon előállított kamillavirágdrog nagyobb hányada exportra kerül, a többit itthon dolgozzák fel. Értékes alapanyagot szolgáltat a kozmetika és a gyógyszeripar számára is a kamilla vízgőz-desztillációjával (lepárlásával) előállított kamilla-illóolaj. 

A magyar gyógynövények évszázadok óta elismertek belföldön és külföldön is. Az élelmiszer, gyógyszerkozmetika és vegyipar egyre több természetes alapanyagot használ fel termékeiben, s az ágazat a turisztika számára is kiemelkedő lehetőségeket nyújt. Mindenféle gyógynövényt beleértve, a gyógynövénygyűjtés jelenleg mintegy ötezer – elsősorban alacsonyan iskolázott, valamint hátrányosabb régiókban élő – embernek ad munkát.