Mától lehet pályázni az elektromos autók állami támogatására

elektromos autók támogatása 2020
Vágólapra másolva!
Mától lehet pályázni az elektromos autók állami támogatására. Magánszemélyek 11 milliónál nem drágább járműre 2,5 milliót kaphatnak, a taxisok 15 millióig az ár több mint felét - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Mától érhető el az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kiírt pályázat az elektromos autó vagy elektromos robogó beszerzésére, ötmilliárd forintos keretösszeggel.

Magánszemélyek 2,5 millió forintot kaphatnak a legfeljebb 11 milliós, valamint 500 ezret a 11–15 millió közötti villanyautókra.

A bejelentés hatására néhány hét alatt meglehetősen sok 10,99 millió forintos árú elektromos autó jelent meg a kereskedésekben. A kisebb autók mellett ennyi pénzért elérhető például az olyan klasszikus, alsó középkategóriás családi autó is, mint a Nissan Leaf.

Az árkorlátnak való megfelelés miatt többnyire kisebb akkumulátorcsomag, kevesebb kényelmi vagy fedélzeti szolgáltatás érhető el, de a 2,5 milliós támogatás igénybevételével 8-8,5 millió forintért hazavihetők a gépjárművek.

Ez az ár már versenyképes a belső égésű motorral szerelt, hasonló méretű, automata váltós kocsikéval, tekintve, hogy a villanyautók egyike sem tartalmaz manuális váltót, sőt általában nincs is váltó bennük.

A 2020. június 15-én megnyílt elektromos autók támogatási pályázatában magánszemélyek 2,5 millió forintot kaphatnak a legfeljebb 11 milliós, valamint 500 ezret a 11–15 millió közötti elektromos autókra Forrás: Nissan

A taxisok számára, személyszállítás céljából beszerezni kívánt tisztán elektromos gépjárművek esetében 15 millió forint a határ, és itt a támogatási arány akár 55 százalék is lehet.

A Kia e-Niro, azaz egy 4,3 méter hosszú, közepes méretű városi terepjáró már 4,9 milliótól hazavihető a kisebbik akkumulátor csomaggal, azaz csökkentett hatótávval. De még a nagyobbik, a 64 kWh/órás is kijön 5,87 millióból, taxis vásárló esetén. Ez az az ár, amiért a legnépszerűbb magyar autó, a Suzuki Vitara is megvehető újonnan.

A taxiengedéllyel trükközőkre is felkészült a kormány. A napokban bekerült egy korlátozás a pályázati feltételekbe, amelynek értelmében kizárólag olyan személygépkocsis személyszállítással foglalkozó, nem természetes személy jogosult az állami támogatásra, akinek az engedély kiállítási dátuma legkésőbb 2020. május 20-a.

Forrás: Magyar Nemzet