Növekszik a technikumok népszerűsége a pályaválasztók körében

Koronavírus, vírus, Budapest, enyhítés, kijárási korlátozás enyhítése, újranyitás, újra nyitás, maszk, arcmaszk, védőmaszk, pincér, felszolgáló, étterem
Vágólapra másolva!
Szakács és informatikai szakember szeretne lenni a legtöbb olyan nyolcadikos, akik az érettségi mellett vagy ahelyett szakmát tanulnának. Az Oktatási Hivatal adatai szerint a könnyűipar, a vegyészet és a vízügy nem nagyon érdekli a mai fiatalokat, ellenben nagyon sokan vágytak idén a nyelvi előkészítő évfolyamokra. Ebben a szezonban csaknem nyolcszáz iskola hétezernél is több képzése közül választhattak a diákok - írja a Magyar Nemzet internetes kiadása.
Vágólapra másolva!

A szeptemberben induló képzésekre összesen több mint 97 ezer tanuló, köztük 83 775 nyolcadik, 7854 hatodik és 5443 negyedik évfolyamos diák jelentkezett. A nyolcadikosok több mint 96 százalékát már első körben felvették, köztük mindössze háromezer olyan tanuló maradt, aki nem járt sikerrel, ők a rendkívüli eljárás keretében egészen augusztus 31-ig újra próbálkozhatnak. A pótfelvételi idén már nem központilag zajlik, ami azt jelenti, hogy személyesen kell érdeklődni azokban az iskolákban, ahol maradtak üres férőhelyek.

A nyolcadikosok háromnegyede a legjobban vágyott, elsőként megjelölt helyre iratkozhat be. Ők jórészt - a 15 éve éppen most legnépszerűbb képzési formában -, a technikumban kezdhetik meg tanulmányaikat, ami egyszerre nyújt érettségi bizonyítványt és szakmát.

Az Oktatási Hivatal (OH) honlapján elérhető adatok szerint

az ötéves technikumban az informatikai rendszer- és alkalmazásüzemeltető technikus szak lett a legkedveltebb 2020-ban, de nagyon sok fiatalt vettek fel pénzügyi-számviteli ügyintézőnek és közszolgálati technikusnak is.

Igen keresett még a szoftverfejlesztő, a turisztikai technikus vagy a gépjármű-mechatronikai képzés is, de bekerült a top 10-be az ápoló és fodrász szak is.

A hároméves szakképző iskolákat választók legtöbbje szakácsként képzeli el a jövőjét.

Második helyen a kereskedelmi értékesítő szak végzett, harmadikként pedig a pincér-vendégtéri szakember képzés fért fel a dobogóra. Az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is sokan választották még a hegesztő, a cukrász, a villanyszerelő, a mezőgazdasági gépész és az asztalos szakmát is.

A vendéglátás a legnépszerűbb ágazat a hazai pályaválasztásban Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az ágazatok szerinti összehasonlításban elmondható, hogy

a szakképző iskolákban a legtöbb diák a vendéglátás, a gépészet és az építőipar területén választott pályát magának.

A szakgimnázium, illetve technikum intézménytípusban pedig magasan vezet az informatika és a közgazdaság, valamint kedvelt a rendészet és a szépészet is. A könnyűipar, a bányászat, a vegyipar vagy a vízügy viszont ma már szinte egyáltalán nem érdekli a diákokat, mindkét iskolatípusban ezekre a területekre iratkoztak be a legkevesebben.

A felvételi első fordulója után a legkevesebb üres hely a nyolc- és a hatosztályos speciális tehetséggondozó gimnáziumokban maradt, ezek szinte minden tanévben túljelentkezéssel küzdenek. Nyelvi előkészítő évfolyamra 33 ezernél is többen jelentkeztek. Itt azonban csak a felvételizők harmadát, kevesebb mint 11 ezer tanulót vettek fel az iskolák.

Ebben az évben 797 intézmény 1242 helyszínen több mint hétezer tanulmányi területen hirdetett képzést. Összességében a tanulók 42,1 százalékát technikumba vették fel, 35,8 százalék gimnáziumba jutott be, 20,3 százalék szakképző iskolában, 1,4 százalék pedig szakiskolában kezdhet szeptembertől.

A szakképzés kiugró népszerűsége valószínűleg a most induló, új ösztöndíjrendszernek és a vállalati tapasztalatszerzési lehetőségnek köszönhető.

Eddig ugyanis csak a hiányszakmákban járt juttatás a tanulóknak, ősztől viszont mindenkinek utalják a havi 8–15 ezer forintos ösztöndíjat.

A képzés gyakorlati időszakában ezt az ösztöndíjat munkabér váltja, ami a felsőbb évfolyamokon akár a minimálbért is elérheti, végzés után pedig a szakmai vizsga eredményétől függően, 150–300 ezer forintos pályakezdési támogatás is várja a fiatalokat.

Forrás: Magyar Nemzet