Szijjártó Péter szoros együttműködést sürgetett az EU és az Egyesült Államok között

Budapest, 2020. június 3.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a versenyképességi támogatásról szóló okiratok átadásán a minisztériumban 2020. június 3-án.
MTI/Mónus Márton
Budapest, 2020. június 3. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a versenyképességi támogatásról szóló okiratok átadásán a minisztériumban 2020. június 3-án. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió külügyminiszterei ma videótanácsokozást tartottak, amelybe Mike Pompeo, az Egyesült Államok külügyi tárcájának irányítója is bekapcsolódott.
Vágólapra másolva!

A koronavírus-járványnak több következménye is van, ezek egyike, hogy Európa soha többé nem lehet kiszolgáltatott egy külső stratégiai szereplőnek - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az eseményt értékelve.

Sürgette, hogy

a jövőben az Európai Unió és az Egyesült Államok alakítson ki szoros együttműködést a stratégiai kapacitások kiépítése terén.

A rendkívüli helyzetek kezelésére létrehozott stratégiai kapacitásokról szólva Szijjártó Péter kiemelte: azok nem szabad, hogy kizárólag pénzügyi kérdésként jelenjenek meg, hiszen a rendkívüli helyzetekben szükséges védelmi felszerelésekre békeidőben látszólag nincs szükség, tehát feleslegesnek tűnhet azok fenntartása. Ám ez nem pénzügyi, hanem stratégai kérdés - szögezte le a magyar külügyminiszter.

Fontos továbbá, hogy az unió részéről az Egyesült Államok irányába pragmatikus külpolitikát folytassunk - folytatta Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Mónus Márton

Emellett jelentős napirendi pont volt az uniós külügyminiszterek mai videókonferenciáján a közel-keleti béketerv kérdése is, amelyben nincs egységes álláspont az EU-n belül. Szijjártó Péter leszögezte: Magyarország stratégiai szövetségesként és barátként tekint Izraelre, és ennek megfelelően alakítja ki a vele kapcsolatos politikát. Például ellenezzük a nemzetközi szervezetek részéről sokszor megnyilvánuló, egyoldalú, kiegyensúlyozatlan megközelítést Izraellel szemben. Ezért meg szoktunk vétózni a nemzetközi szervezetekben olyan határozatokat, amelyek alaptalan kritikákat fogalmaznak meg Izraellel szemben.

Nagyon fontosnak tartjuk a közel-keleti békefolyamat sikerességét, hiszen a régió stabilitása komoly hatéssal van az európai biztonsági helyzetre is, elég ha csak a migrációt és az azzal kapcsolatos terrorfenyegetettséget említjük

- mondta Szijjártó Péter. Ezért az az érdekünk, hogy a Közel-Keleten béke és stabilitás legyen, ehhez pedig partnerségre van szükség a jelenlegi izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu kormányával. Másodsorban szükségünk van egy tervre! Magyarország kormánya úgy gondolja, hogy az amerikai béketerv megfelelő alapot nyújt azoknak a tárgyalásoknak a megindulásához, amelyek elvezethetnek a békéhez a Közel-Keleten.