Kína második legnagyobb légitársaságának megalapításáról döntött, annak ellenére, hogy a járvány miatt bevezetett utazási korlátozások súlyosan érintették a légitársaságokat. A Sanya International Airlines vállalat Hajnan tartományra összpontosít, ahol több mint nyolc millió ember él és egy szabadkereskedelmi csomópontként működik – írja a BBC.

Az új légitársaság további számos vállalattal kötött partneri megállapodást, például az ázsiai ország legnagyobb online utazási irodájával, a Trip.com weboldallal.

IllusztrációForrás: AFP/Imaginechina/Zhao Xiaojun

A kormány támogatásával a China Eastern – amely az ország vezető légitársasága – 51 százalékos többségi részesedéssel bír majd az új légitársaságban. Az új vállalat támogatói között szerepel a sanghaji székhelyű Juneyao Airlines és a Trip.com is – olvasható a cég jelentésében, amelyet eljuttattak a hongkongi tőzsdének is.

A jelentésből ugyanakkor nem derül ki, hogy pontosan mikor kezdi meg működését a légitársaság. Ehhez előbb a szakhatóságok jóváhagyása szükséges.

IllusztrációForrás: AFP/Imaginechina/Zheng Shuai

Hajnan szigete körülbelül 30-szor nagyobb Hongkongnál, és igen népszerű üdülőhely a kínai turisták körében. Hszi Csin-ping kínai elnök szeretné, ha a sziget az ország legnagyobb szabadkereskedelmi övezetévé alakulna át. A kormány már bejelentette, hogy ennek érdekébena tartományban 15 százalékkal csökkentették a jövedelemadó mértékét, továbbá enyhítették a turisták és az üzleti útra érkező vízumkötelezettségét is.

Shaun Rein, a Kínai Piackutató Csoport alapítója elmondta, hogy Kína már a járvány előtt megkezdte a belföldi turizmus erősítését, összpontosítva az olyan csomópontokra, mint Hajnan, vagy éppen Jünan tartomány.