Aki nem hajlandó maszkot viselni, nem engedik fel az amerikai repülőkre

Southwest, Southwest Airlines, repülőgép, repülőtér, beszállás, utas
SAN FRANCISCO, CALIFORNIA - APRIL 25: A sign is posted at the Southwest Airlines ticket counter at San Francisco International Airport on April 25, 2019 in San Francisco, California. Southwest Airlines reported a loss of $200 million in their first quarter earnings after having to cancel over 10,000 flights in the quarter due to the grounding of Boeing 737 MAX planes. Southwest has 34 MAX jets in its fleet. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A nagy amerikai légitársaságok nemrég bejelentették, hogy szigorúbban fogják ellenőrizni a repülőgépek fedélzetén a maszkviselést. A tájékoztatások szerint az utasokat le is szállíthatják, ha nem hajlandóak felvenni a maszkot, vagy anélkül érkeznek.
Vágólapra másolva!

A United Airlines tájékoztatása szerint június 18-a után azok az utasok, akik nem viselnek maszkot, feketelistára kerülnek, így a jövőben akár meg is tagadhatják tőlük a felszállást a gép fedélzetére. Az utaskísérők folyamatosan tájékoztatni fogják az utasokat az új szabályról, vagyis arról, hogy a maszk viselése kötelező néhány kivételtől eltekintve.

Akik otthon felejtik a maszkot, annak az utaskísérők adnak majd.

Ha valaki mégsem hajlandó betartani a szabályt, az utaskísérők megpróbálják személyesen rendezni a helyzetet, ha pedig ezután is ellenkezik az utas, akkor szabálysértési eljárás indul. Ezeket nem a helyszínen vizsgálják ki, hanem a leszállást követően, hogy a többi utasnak ne okozzanak kellemetlenséget.

Illusztráció Forrás: AFP/Getty Images/Justin Sullivan

Minden légitársaságnál különbözőek lesznek az előírások. Az American, a Delta és a Southwest például ki is tilthatja az utasokat járatairól, amennyiben azok nem hajlandóak maszkot viselni. Az amerikai kormány szerint a légitársaságok maguk dönthetik el, hogy milyen büntetéseket szabnak ki a renitensekre.

Az utasokra vonatkozó szabályozás mellett a nagy amerikai légitársaságok a napokban jelentik be, hogy a személyzetnek milyen előírásokat kell majd betartania.

A maszk viselésének hiánya a repülőkön már többször okozott problémát. Nemcsak a légiutaskísérők, hanem az utasok sem nézik jó szemmel, ha valaki nem hajlandó a szabályok betartására. Egy 55 éves, légzési problémákkal küszködő krónikus beteg például csak azért szállt fel a gépre, mert a légitársaság bevezette a kötelező maszkviselést. Azonban meglepődve tapasztalta, hogy a mellette ülő férfi nem viselt maszkot. Az utaskísérők azonban megtagadták tőle a helycsere lehetőségét. Az ilyen esetek is közrejátszottak abban, hogy a légitársaságok most szigorítottak a szabályokon.