A villamosenergia-fogyasztás világszerte gyorsabban növekszik, mint a népesség, mivel az egy főre jutó fogyasztás emelkedik – nyilatkozta az Egyesült Államok Energiaügyi Információs Igazgatósága (EIA).

A hatóság nemzetközi energiastatisztikája szerint az elmúlt másfél évtizedben a globális villamosenergia-fogyasztás növekedésének oka a fejlődő gazdaságok villamosenergia-fogyasztásának növekedése volt. Ugyanakkor a fejlett gazdaságokban a fogyasztás csökkent az elmúlt évtizedben – írja az Oilprice.

IllusztrációForrás: Shutterstock

Az Egyesült Államokban a teljes villamosenergia-fogyasztás kissé emelkedett a 2000-es évek eleje óta.

Ugyanakkor az egy főre jutó villamosenergia-fogyasztás csaknem hét százalékkal esett vissza 2000 és 2017 között, köszönhetően a magasabb energiahatékonyságnak, illetve a gazdasági teljesítmény egységenként kevesebb villamosenergia-felhasználást eredményezett.

A kevésbé fejlett országok gazdaságában az egy főre jutó villamosenergia-növekedés 2000 és 2017 között több mint kétszeresére emelkedett.

IllusztrációForrás: AFP/ Imaginechina/Song Weixing

Ebben az évben azonban a világ villamosenergia-igénye a koronavírus-válság okozta lezárások következtében csökkenni fog" – olvasható a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) 2020-as elemzésében.

A globális villamosenergia-igény várhatóan öt százalékkal esik vissza idén, míg egyes régiókban akár tíz százalékos csökkenést is lehet majd tapasztalni – tette hozzá a nemzetközi szervezet.