Piaci manipulációval gyanúsítanak egy neves befektetőt

Vanity Fair New Establishment Summit - Day 1 speaks onstage during the Vanity Fair New Establishment Summit at Yerba Buena Center for the Arts on October 19, 2016 in San Francisco, California.
SAN FRANCISCO, CA - OCTOBER 19: Principal at Hayman Capital Management, Kyle Bass, speaks onstage during "The Disruptive Investor" at the Vanity Fair New Establishment Summit at Yerba Buena Center for the Arts on October 19, 2016 in San Francisco, California. (Photo by Mike Windle/Getty Images for Vanity Fair)
Vágólapra másolva!
Egy neves amerikai alapkezelő a közelmúltban azt terjesztette el egy tőzsdei cégről, hogy piramisjátékot folytat, majd a törvényszerűen bekövetkező árfolyamzuhanáson hatalmas összegeket keresett. Az ügyben immár mindkét féllel szemben piacfelügyeleti vizsgálat folyik, illetve a befektetőt az általa megvádolt társaság is beperelte.
Vágólapra másolva!

Kyle Bass, a Hayman Capital Management vezetője 2015 folyamán azzal vádolta meg a texasi United Development Funding (UDF) ingatlanhitelező céget, hogy piramisjátékban utazik. Ennek nyomán hatósági vizsgálatok indultak a társaság ellen, aminek hatására részvényei meredek zuhanásba kezdtek. Végül egészen 1 dollárig esett az árfolyam - írja a Market Watch.

Bass pedig - miután shortolta a vállalat részvényeit - hatalmas, mintegy 34 millió dolláros nyereségre tett szert.

Piaci manipuláció miatt azóta Bass ellen is vizsgálat indult, továbbá az UDF pert kezdeményezett Bass és cége ellen jó hírnév megsértése miatt.

Kyle Bass, a Hayman Capital Management vezetője Forrás: Getty Images/Mike Windle

A vizsgálatok, illetve a per jelenleg is tart, a végkimenetelüket természetesen még nem lehet megjósolni. Hayman mindenesetre azzal védekezik az ellene indított bírósági eljárás során, hogy az UDF több száz millió dolláros csalást követett el, és szerinte most azon akarnak bosszút állni, aki felfedte ezt a visszaélést.