Kiderült, hány elektromos autó közlekedett tavaly a világ útjain

2020.06.16. 09:22

Bár a globális autóipar teljesítménye 2019-ben nem volt kiemelkedő, az elektromos és a hibrid meghajtású személyautók száma robbanásszerűen növekedett. Megmutatjuk, a világ mely régiójában hány e-autó közlekedett az utakon tavaly!

A Nemzetközi Energiaügynökség friss jelentéséből kiderül: tavaly világszerte összesen 2,1 millió elektromos, illetve hibrid személyautó talált gazdára. Ezzel a kiugróan magas növekedéssel e járművek globális állománya átlépte a 7,2 milliót.

Az e-autók legnagyobb piaca továbbra is Kína, az értékesített járművek több mint felét itt adták el. Kínát Európa követi, 560 ezer járművel, majd az USA, 330 ezer autóval.

IllusztrációForrás: Pixabay / Készítette: stux

Kína elsőbbsége egyébként tükröződik a használatban tartott e-autók számában is: a világszerte az utakon futó 7,2 millió ilyen járműnek közel a fele, 3,35 millió autó a távol-keleti országban közlekedik. Ez közel kétszerese a USA e-autó állományának.

A Statista grafikája bemutatja, hogyan alakult az e-autók számának növekedése a világ nagy régióit tekintve az elmúlt években:

Bár az e-autók száma lényegében egy évtized alatt érte el a semmiből a 7,2 milliót, egyelőre továbbra is a hagyományos meghajtások a keresettebbek az autópiacon: az elektromos vagy hibrid üzeműek a tavalyi globális értékesítés 2,6 százalékát adták csak. A Nemzetközi Energiaügynökség ugyanakkor arra számít, az arányok fokozatosan az elektromos autók irányába tolódnak el. 

Kaderják Péter: a várakozásokat is felülmúlta az érdeklődés a pályázatonFotó: Szabó Gábor - Origo
Magyarországon rengetegen kértek támogatást elektromos autó vásárlásához
Felülmúlta a várakozásokat az érdeklődés a tisztán elektromos autók és segédmotoros kerékpárok beszerzésének támogatására megnyílt, 5 milliárd forint keretösszegű pályázaton. Már az első órákban csaknem 900-an nyújtottak be pályázatot, az igényelt támogatás mértéke meghaladta a 4 milliárd forintot - ismertette nemrég Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára. A pályázatban az egyéni vásárlók mellett a személyszállítási szolgáltatást nyújtó taxisok és a futárszolgáltatással foglalkozó vállalkozások is kérhettek támogatást elektromos gépjárművek beszerzéséhez. Kaderják Péter kiemelte, a taxisok részéről volt a legintenzívebb az érdeklődés, a pályázataikban igényelt támogatások összege megközelítette a számukra az 5 milliárd forintból elkülönített 2 milliárd forintos keret határát. Az államtitkár elmondta, a tisztán elektromos meghajtású gépjárművek beszerzésére kiírt pályázat támogatási rendszerét - a februárban kidolgozott klíma- és természetvédelmi akciótervnek megfelelően - úgy alakították ki, hogy az minél szélesebb körben segítse elő a közlekedés zöldítését, és a pályázókat az olcsóbb, a kisebb árkategóriájú elektromos autók felé terelje.