Svájci elemzők: Magyarország megtartotta versenyképességi pozícióját

pénzügyminisztérium
A Pénzügyminisztérium épülete József Nádor téren Budapesten.
Vágólapra másolva!
A svájci IMD (Institute for Management Development) vezetőképző és gazdaságkutató intézet nemzetközi versenyképességi rangsorában Magyarország a világméretű járvány dacára is megtartotta pozícióját. Továbbra is vonzó nemzetközi befektetési célpont, a legfontosabb relatív vonzereje: az unió egyik leggyorsabban növekvő gazdasága, a versenyképes adószabályozás és a képzett munkaerő - hívta fel a figyelmet az értékelésre a Pénzügyminisztérium (PM).
Vágólapra másolva!

A minisztérium közleménye ismerteti: az IMD felmérése Szingapúrt helyezte a versenyképességi rangsor élére, mögötte Svájc és Dánia szerepel. A rangsorban 2018-hoz képest nem változott Magyarország helyezése: a 47. helyen áll.

Az idei adatokban egyértelműen tükröződnek a közelmúlt gazdasági eredményei és intézkedései.

  • A belgazdaság alfaktorban 5 helyet lépett előre az ország (az eddigi legkedvezőbb 18. helyre), ami a gyors növekedésnek és a magas beruházási rátának köszönhető.
  • A nemzetközi befektetések alfaktorban 23-mal javult Magyarország pozíciója (a 40. helyre) a javuló működőtőke-befektetési adatoknak köszönhetően, míg a foglalkoztatás alfaktorban 14 hellyel lépett előre (szintén az eddigi legkedvezőbb 20. helyre) a növekvő foglalkoztatásnak és a csökkenő munkanélküliségnek köszönhetően.
A Pénzügyminisztérium épülete a József nádor téren Budapesten Forrás: Wikipedia

A járvány kitörését megelőzően a magyar gazdaság az Európai Unió egyik leggyorsabban növekvő gazdasága volt, amely egészséges szerkezetben, fegyelmezett költségvetési gazdálkodás és csökkenő államadósság mellett mutatott tartósan magas ütemű növekedést.

Most kiemelt cél a koronavírus által okozott gazdasági károk enyhítése és a gazdaság újraindítása, a kormány a tervszerű és célzott gazdaságvédelmi lépésekkel a munkahelyek védelmét, a vállalkozások megmaradását és a családok megélhetését kívánja támogatni

- írta a PM.

A célok elérése érdekében folytatja munkáját a Nemzeti Versenyképességi Tanács is, amelynek eddigi munkája révén már több területen sikerült javítani az ország versenyképességén - áll a közleményben.