Ez a titokzatos növény a világ legízletesebb zöldsége

2020.06.18. 11:27

Az Andok titokzatos növényét a termesztői csak a világ legízletesebb zöldségeként emlegetik.

Az arracacha egy ernyős virágzatú, többéves gyökérnövény, amelyet eredetileg csak az Andok hegyeiben termesztettek, ízletes termése és alacsony előállítási költsége miatt azonban mára már Dél-Amerika több országában elterjedt. A növényt a termesztői a világ legízletesebb zöldségének nevezik – írja az agroxxi.ru nyomán az agroinform.hu.

Hengeres, mintegy 10 centiméterre megvastagodó szára egy méter magasra nő, orsó (gumó) alakú gyökereinek íze a sárgarépához és a burgonyához hasonlít, bár az utóbbinak egyáltalán nem rokona, és a burgonyánál négyszer több kalciumot tartalmaz.

Az Andokban termesztett arracachaForrás: Shutterstock

Magas kalcium és A-elővitamin tartalma miatt ma már mintegy 30 millió ember rendszeresen fogyasztja (elsősorban Brazíliában és Kolumbiában), bár tenyészideje hosszú és viszonylag rövid ideig tárolható, szaporítása pedig többnyire csak dugványozással lehetséges. Tenyészideje mintegy 10-12 hónap, hektáronkénti termése pedig eléri a 40 tonnát. Magas keményítőtartalmú gumóit főzve, aromás leveleit (nyersen vagy főzve) salátákhoz adagolva fogyasztják.

Európában gyakorlatilag nem termesztik, bár korábban voltak bizonyos kezdeményezések a bevezetésére, de ezek nem jártak sikerrel.