Jövőre először fordulhat elő, hogy az energiapiaci beruházások területén a megújuló energiák lenyomják a hagyományos fosszilis energiaforrásokat, vagyis a világ többet költhet megújulókra, mint olajra és gázra – mondják a Goldman Sachs elemzői.

Történelmi év lehet 2021 az energiapiacon a Goldman Sachs szerint. A bank számításai alapján ugyanis jövőre a teljes energiapiaci kiadások 25 százalékát adhatják a megújulók, amivel a történelemben először megelőzhetik az olyan hagyományos fosszilis forrásokat, mint az olaj vagy a gáz.

Mindez pedig igen lendületes növekedési ütemre utal, tekintve hogy 2014-ben még csak 15 százalékos volt a megújulók aránya a teljes beruházási kosárban. Az elmúlt évtizedben viszont egyre gyorsabban ment végbe a változás, ahogy a különböző ösztönzők miatt egyre jobban megérte megújuló energiákba beruházni a hagyományos energiaforrásokkal szemben.

Ráadásul a Goldman úgy számol, hogy hosszabb távon is hatalmas üzleti lehetőséget jelentenek majd a megújulók. A terület ugyanis 2030-ig összesen 16 ezer milliárd dolláros befektetési lehetőséget kínál, ahogy egyre több pénz érkezik majd az új infrastruktúrákba.

Jövőre már több pénz mehet megújuló energiákra, mint fosszilis tüzelőanyagokraForrás: Pixabay

A bank elemző csapata szerint ha a világ országai tevékenyen küzdenek a globális felmelegedés lassítása érdekében, akkor a megújuló energiák évente 1-2 ezer milliárd dollárnyi beruházást jelenthetnek.

Hozzátették, a gazdasági lassulások a múltban inkább lassították a tiszta energiára való átállást, azonban most a koronavírus-járvány pont fordított hatást válthat ki. Vagyis sokkal inkább felgyorsíthatja az egyes országokban a megújuló energiaforrások fejlesztését. Ezt nagyban támogatja, hogy a technológiák már elég fejlettek ahhoz, hogy segítsék a felgyorsuló átállást.

Mindazonáltal a Goldmannál hangsúlyozták, hogy nem teljesen kockázatmentes a következő évtizedre előrevetített, optimista forgatókönyvül. A megújuló energia iparága ugyanis igencsak tőke- és munkaerő-igényes, vagyis ha az állami és a magánszektor együttműködése megbicsaklik, akkor az átállás drámai lassulásnak indulhat.

Másrészt jól látszik, hogy a kormányzati és jegybanki támogatások erőteljesen támogatják a „klasszikus" megújuló energiaforrásokra irányuló beruházásokat, mint például a nap- vagy a szélenergia. A következő időszak nagy kérdése viszont az lesz, hogy az újabb megoldások is képesek lesznek-e lendületesen tőkét szerezni. Ha ugyanis ez utóbbiak nagyon lemaradnak, akkor az szintén hátráltathatja a teljes energiapiaci átállást – tették hozzá az elemzők.