Jövőre a világ többet költhet megújulókra, mint olajra és gázra

Szélenergia, szélturbina
(181022) -- URUMQI, Oct. 22, 2018 (Xinhua) -- A vehicle runs across a wind power plant in Urumqi, northwest China's Xinjiang Uygur Autonomous Region, Sept. 18, 2018. Xinjiang has seen a surge in the electricity generation from clean energy. According to State Grid Xinjiang Electric Power Co., Ltd., wind and solar power generated 27.81 billion and 9.07 billion kilowatt hours (kwh) of electricity, respectively, in the first nine months of 2018 in the region. With abundant wind and solar resources, Xinjiang is a pioneer in using new energy in China, with installed new-energy capacity having exceeded 27 million kilowatts so far. (Xinhua/Zhao Ge)(mcg)
Vágólapra másolva!
Jövőre először fordulhat elő, hogy az energiapiaci beruházások területén a megújuló energiák lenyomják a hagyományos fosszilis energiaforrásokat, vagyis a világ többet költhet megújulókra, mint olajra és gázra – mondják a Goldman Sachs elemzői.
Vágólapra másolva!

Történelmi év lehet 2021 az energiapiacon a Goldman Sachs szerint. A bank számításai alapján ugyanis jövőre a teljes energiapiaci kiadások 25 százalékát adhatják a megújulók, amivel a történelemben először megelőzhetik az olyan hagyományos fosszilis forrásokat, mint az olaj vagy a gáz.

Mindez pedig igen lendületes növekedési ütemre utal, tekintve hogy 2014-ben még csak 15 százalékos volt a megújulók aránya a teljes beruházási kosárban.

Az elmúlt évtizedben viszont egyre gyorsabban ment végbe a változás, ahogy a különböző ösztönzők miatt egyre jobban megérte megújuló energiákba beruházni a hagyományos energiaforrásokkal szemben.

Ráadásul a Goldman úgy számol, hogy hosszabb távon is hatalmas üzleti lehetőséget jelentenek majd a megújulók. A terület ugyanis 2030-ig összesen 16 ezer milliárd dolláros befektetési lehetőséget kínál, ahogy egyre több pénz érkezik majd az új infrastruktúrákba.

Jövőre már több pénz mehet megújuló energiákra, mint fosszilis tüzelőanyagokra Forrás: Pixabay

A bank elemző csapata szerint ha a világ országai tevékenyen küzdenek a globális felmelegedés lassítása érdekében, akkor a megújuló energiák évente 1-2 ezer milliárd dollárnyi beruházást jelenthetnek.

Hozzátették, a gazdasági lassulások a múltban inkább lassították a tiszta energiára való átállást, azonban most a koronavírus-járvány pont fordított hatást válthat ki.

Vagyis sokkal inkább felgyorsíthatja az egyes országokban a megújuló energiaforrások fejlesztését. Ezt nagyban támogatja, hogy a technológiák már elég fejlettek ahhoz, hogy segítsék a felgyorsuló átállást.

Mindazonáltal a Goldmannál hangsúlyozták, hogy nem teljesen kockázatmentes a következő évtizedre előrevetített, optimista forgatókönyvül. A megújuló energia iparága ugyanis igencsak tőke- és munkaerő-igényes, vagyis ha az állami és a magánszektor együttműködése megbicsaklik, akkor az átállás drámai lassulásnak indulhat.

Másrészt jól látszik, hogy a kormányzati és jegybanki támogatások erőteljesen támogatják a „klasszikus" megújuló energiaforrásokra irányuló beruházásokat, mint például a nap- vagy a szélenergia.

A következő időszak nagy kérdése viszont az lesz, hogy az újabb megoldások is képesek lesznek-e lendületesen tőkét szerezni. Ha ugyanis ez utóbbiak nagyon lemaradnak, akkor az szintén hátráltathatja a teljes energiapiaci átállást – tették hozzá az elemzők.