Szinte észrevétlenül jelent meg egy új gazdasági bűnözési forma

Tavaszi permetezés
A meggy tavaszi permetezésekor még nem látszottak a problémák.
Vágólapra másolva!
Az Europol az ötödik összehangolt műveletében idén kétszer annyi illegális növényvédő szert foglalt le, mint a tavaly. A peszticidek illegális és tiltott kereskedelmét feltáró közös, éves rendészeti művelet 32 országban zajlott.
Vágólapra másolva!

A bűnüldöző hatóságok ellenőrzéseket végeztek a kontinens szárazföldi és tengeri határain, továbbá a belföldi piacokon és a szállítmányozóknál, több mint 3000 tonna növényvédő szert ellenőrizve. Összesen 260 vizsgálatot indítottak, ezek során két embert tartóztattak le és több mint 1000 tonna illegális növényvédő szert tartottak vissza. Jelenleg 8 vizsgálat folyik Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Lengyelországban, Szlovéniában és Svájcban.

A műveletben lefoglalt 1346 tonna illegális növényvédőszer 207 000 négyzetkilométer lepermetezésére elegendő,

vagyis akkora területre, mint Németország mezőgazdasági része, vagy Franciaország mezőgazdasági területének 75 százaléka, vagy Románia mezőgazdasági területének több mint 150 százaléka.

Egy európai tanulmány becslése szerint

az illegális kereskedelem az EU peszticidpiacának 10-14 százalékát érinti,

ráadásul a peszticidekkel illegálisan kereskedő szervezett bűnözői csoportok egy része más illegális tevékenységet is folytat, például hamisított cigaretták vagy gyógyszerek kereskedelme.

A növényvédő szerek a világ egyik leginkább szabályozott termékei: a növények kártevőit célozzák meg, miközben az emberekre és a környezetre nézve biztonságosak.

Az illegális peszticidek azonban veszélyt jelenthetnek az emberek egészségére és a környezetre is.

Az illegális peszticidek kereskedelménél elkövetett visszaélések a hamisított vagy nem felcímkézett termékek kereskedelmétől kezdve az olyan tiltott anyagok, mint például a klór-pirifosz szabálytalan behozataláig terjednek.

A növényvédő szerek - az utasításokat betartva - nem veszélyesek az emberre és a környezetre, az illegális szerek azonban már veszélyt jelenthetnek, mert nem mennek át a forgalomba kerülésükhöz szükséges szigorú biztonsági ellenőrzéseken Forrás: MTI/Manek Attila

A művelet sikeres fogásai közt az alábbiakat találjuk például:

  • nem engedélyezett növényvédőszerek Svájcból Ciprusra, Belgiumban találták meg;
  • nem felcímkézett termékek Lengyelországban, kis szállítmányokban;
  • 16,9 tonna hamisított növényvédő szer lefoglalása Olaszországban, 300 ezer euró értékben, amelyeket egy Viterbo tartományban lévő raktárban találtak.

Az eddigi öt művelet során összesen 2 568 tonna illegális növényvédő szert foglaltak le a hatóságok.

A műveleteket 2015-ben azért kezdték európai szinten összehangolni, mert a nemzetközi együttműködés, valamint az állami és a magánszektor közös erőfeszítései kulcsfontosságúak ezek sikeréhez. Az Europol támogatta a művelet átfogó összehangolását, megkönnyítve az információcserét, valamint operatív és stratégiai elemzési támogatást is nyújtott.

Ez nem csak azoknak a vállalkozásoknak a problémája, amelyek termékeit hamisítják, hanem egyben megnövekedett kockázatot jelentenek az egészségre és a környezetre is, mivel ezek az illegális anyagok nem mennek át a növényvédő szerek forgalomba hozatalához szükséges szigorú biztonsági vizsgálatokon.