Mindenkori csúcsot dönthet idén az arany

aranyrúd, aranyrögök
Vágólapra másolva!
Az arany árfolyama idén megdöntheti a 2011-ben beállított mindenkori rekordját – mondja egy veterán nyersanyagpiaci elemző. A piaci és gazdasági félelmek ugyanis még nem múltak el, ami a menedékeszközök felé terelheti a befektetőket.
Vágólapra másolva!

Az arany unciánkénti árfolyama idén átlépheti a mindenkori rekordot – mondta az RT.com-nak Peter Hug, a Kitco Metals globális kereskedési igazgatója.

A veterán szakember kiemelte, rövidtávon – különösen a szezonális hatások miatt – az arany lendülete megcsappanhat,

azonban az év végére a nemesfém elérheti a 2011-ben mért 1920 dolláros csúcsot, sőt meg is haladhatja ezt a szintet.

Ahogy ugyanis a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos félelmek nem múltak el teljesen, és a gazdaságok talpra állása is időigényes, a befektetők várhatóan tartósan aranyat fognak vásárolni, hogy fedezzék az esetleges kockázatokat, illetve hagyományos menedékeszközökkel biztosítsák be magukat – tette hozzá Hug.

Az arany unciánkénti árfolyamának idei alakulása Forrás: Investing.com

Mindazonáltal Hug jelezte, amennyiben a világgazdaság felívelése elhúzódik, úgy egy újabb korrekciós hullám indulhat be a kockázatos befektetési eszközök (például a részvények) körében, ami az aranyat is lehúzhatja, legalábbis időszakosan. Hosszabb távon azonban Hug szerint megalapozott az arany ralija.

Egy pánikhelyzet idején ugyanis gyakran előfordul, hogy a befektetők igyekeznek teljesen biztonságba vonulni, és növelik a készpénzállományukat.

Ezt követően viszont megnő az olyan menedékeszközök vonzereje, mint az arany.

A sárga nemesfém egyébként 2011 augusztusában állította be az eddigi csúcsát, 1920,70 dolláros unciánkénti árfolyammal. Közép-európai idő szerint péntek délelőtt az arany 1736 dolláron forgott.