2021-ben már 4 százalékkal növekedhet a magyar gazdaság - írta a nemzetközi hitelminősítő, a Moody's legfrissebb elemzésében. A magyar gazdaság stabilitását jól mutatja, hogy a hazai vállalkozók a koronavírus-járvány első szakasza után egyre bizakodóbbak, valamint hogy az embereknek is egyre több megtakarítása van. A jövő évre egyes gazdasági elemzők nem zárták ki a 6 százalékos növekedést sem. Matolcsy György jegybankelnök szerint gyors "visszapattanás" lesz a magyar gazdaságban, és a bővülés sem zárható ki idén.

A magyar gazdaságban várhatóan az idei év első felére koncentrálódnak az új koronavírus okozta Covid-19-járvány negatív hatásai, és az év második felétől már elkezdődhet a kilábalás – áll a Moody's Investors Service országjelentésében.  A nemzetközi hitelminősítő várakozása szerint a magyar hazai össztermék (GDP) 2020 egészében 4,8 százalékkal csökken, de 2021-ben már 4 százalékkal növekszik. 

A Moody's szerint a „Baa3" befektetési ajánlású, stabil kilátású minősítéssel ellátott magyar szuverén adósprofilt a sok lábon álló, az európai beszállítói hálózatokba szorosan integrált magyar gazdaság támasztja alá, valamint a magyar költségvetési politika, amely az elmúlt években folyamatosan a maastrichti 3 százalékos küszöb alatt tartotta a GDP-arányos államháztartási hiányt.  A magyar államadós-profil minősítését alátámasztó tényezők között van emellett a fokozatos költségvetési konszolidáció és az adósságcsökkentés melletti elkötelezettség – áll a hitelminősítő elemzésében.

A magyar gazdaság nagyon jelentős növekedést produkálhat 2021-benForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Nincs veszélyben az egyensúly

Bíznak a fellendülésben a gazdasági élet szereplői, a munkahelyvédelmi intézkedéseket a kihívással arányosnak tartják, és egyre kevesebben szorulnak állami segítségre - jelentette az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára. György László közölte, hogy 

a 2010 óta felépített egyensúlyt a koronavírus-járvány nem sodorta veszélybe, az intézkedések pedig egy újabb járványhullám esetén is fenntarthatók. 

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkáraForrás: MTI/Kovács Attila

A gazdaságvédelem azokat segíti a leghatékonyabban, akik a leginkább megérezték a gondokat, így elsősorban a feldolgozóipart, a kereskedelmet, az idegenforgalmat és a vendéglátást - tette hozzá. Az államtitkár közlése szerint bizakodó hangulatról számolnak be a külföldi szervezetek is, ami a Magyarország számára fontos külpiacok mielőbbi helyreállását vetíti előre.

A kormány 4,8 százalékos növekedéssel számol

Magyarország 2021-es költségvetése a gazdaságvédelem költségvetése, amely a járványügyi készültség fenntartása mellett is tartalmazza a szükséges forrásokat a gyermeket nevelő családok támogatásához, a nyugdíjasok megbecsüléséhez, a munkahelyek megtartásához és új munkahelyek létrehozásához - mondta korábban Varga Mihály pénzügyminiszter. Közölte: a kormány 2021-re dinamikus, 4,8 százalékos GDP-bővüléssel, mérsékelt, 3 százalékos inflációval és a maastrichti referenciaérték alatti, 2,9 százalékos GDP-arányos hiánycéllal, valamint a nemzeti jövedelem fél százalékát meghaladó biztonsági tartalékkal számol, az államadósság csökkenése mellett. A miniszter hangsúlyozta: a jövő évi költségvetésben - amely egy egészségbiztosítási és járványügyi alapra, valamint egy gazdaságvédelmi alapra épül - kiemelt helyen van a családok védelme, az ország gazdasági fejlődési lehetőségeinek biztosítása és Magyarország biztonságának garantálása.

Matolcsy György gyors kilábalásra számít

Matolcsy György szerint az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyított 2,2 százalékos gazdasági növekedésünk továbbra is Európa élmezőnyébe tartozik, több mint 5 százalékponttal meghaladva az eurózóna átlagát. A jegybankelnök kifejtette, változatlanul úgy gondoljuk, hogy a harmadik negyedévtől gyors visszapattanás jöhet a gazdaságban. Ennek kulcseleme és legfontosabb feltétele a beruházások növelése lesz. A kormányzati beruházások felpörgetése épp kereslethiányos gazdasági környezetben tud gyorsan új munkahelyeket és erős tovagyűrűző pozitív hatásokat generálni.  Emellett a már említett jegybanki programok is várhatóan a harmadik negyedévre váltanak magasabb fokozatra, ezzel segítve a vállalati beruházásokat, miközben aktív gazdaságdiplomáciánknak köszönhetően új külföldi működőtőke-befektetésekre is számíthatunk. Az év végéhez közeledve az exportra értékesítő ipari ágazatok termelése is fokozatosan helyreáll majd. Összességében gyorsabb lehet a talpra állás, mint jelenleg sokan gondolják. Amennyiben így lesz, egy szerény növekedés még az idei évben is elérhető" – értékelte a magyar gazdaság kilátásait Matolcsy György.

Matolcsy György az idei évre is szerény növekedést vár kedvező feltételek eseténForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Fontos a hazai gazdaságvédelmi intézkedések között megemlíteni, hogy a Magyar Nemzeti Bank összesen 150 milliárd forintért vett állampapírokat, ami a GDP kevesebb mint fél százaléka, ugyanakkor az intézkedéssel sikerült elérni a célt: a piacok megnyugodtak, a forint árfolyama stabilizálódott.  A járvány miatt a költségvetés által gazdaságvédelemre fordított többletköltség nagyjából 760 milliárd forint (természetesen ez még növekedhet), ami a GDP két százaléka.

Egy elemző nem zárta ki a hatszázalékos növekedést sem

A kormány jövő évi 4,8 százalékos növekedési előrejelzése felülteljesülhet, döntően a bázishatások miatt. Ez különösen szembetűnő lesz a jövő év második negyedében, és az idei második negyedévi visszaesés mértékétől függően akár két számjegyű is lehet. Ha jövőre minden korlátozó intézkedést feloldanak – alapfeltételezésünk szerint a koronavírus-járvány a meglévő gyógyszerekkel már az idén ősszel kezelhető lesz, a jövő év elejére pedig a több mint száz folyamatban lévő vakcinakutatás már eredményre vezethet –, akár a 6 százalék feletti növekedés is elérhető - minderről már Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője írt. A 2019-es évben egyébként egyetlen uniós ország sem volt képes elérni ezt az ütemet, a legközelebb Írország állt ehhez 5,5 százalékos növekedéssel. Írország volt az egyetlen ország, amely hazánkat tavaly gazdasági növekedésben képes volt megelőzni.

A hazai stabilitást jól mutatja, hogy négymillióval nőtt az elmúlt tíz évben azoknak a száma, akiknek van tartaléka egy váratlan kiadásra - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára. Rétvári Bence közölte, a munkanélküliség a tíz évvel ezelőtti 12 százalékról mára 3,5 százalékra csökkent.  Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerint is 10 év alatt 1,5 millióval - 60 százalékkal - csökkent azoknak a száma, akik nem engedhetnek meg maguknak váratlan kiadásokat - mondta Rétvári Bence.

Bizakodóak a magyar cégekForrás: MTI/Róka László

Régiós bajnok Magyarország

A gazdasági stabilitást segíti, hogy célba ért a kormányzati támogatás: már mintegy kétszázezer embernek segítettek a munkahelyvédelmi és a munkahelyteremtő bértámogatásokkal. A csökkentett munkaidőben foglalkoztatottaknak segítő munkahelyvédelmi támogatást eddig 13 ezer cég igényelte 160 ezer munkavállalónak, eddig ezen a címen 26,5 milliárd forintot fizettek ki.

A Gazdaságvédelmi akciótervvel Magyarország régiós bajnoknak számít a célzott ráfordítások összevetésében. A nemzeti bruttó össztermék arányában a több mint 20 százalékos hazai mutatónál mindössze Németország, Olaszország és Svédország fordít többet a vállalkozások megsegítésére, a munkahelyek megőrzésére Európában.