Rekord mértékben, 2000 milliárd dollárral nőttek az amerikai bankbetétek a koronavírus megjelenése óta. A rendkívüli helyzetet jól mutatja, hogy csak áprilisban több pénz áramlott a bankbetétekbe, mint tavaly egész évben.

Az amerikaiak készpénzbe, vagyis bankbetétekbe menekítették tőkéjüket – derül ki az FDIC friss adataiból. Január óta ugyanis, a járvány időszakában, rekord mértékű, 2000 milliárd dollárnyi tőke áramlott az amerikai bankbetétekbe.

Ráadásul csak áprilisban 865 milliárd dollárral nőttek a bankbetétek, ami meghaladta a teljes tavalyi növekedés mértékét – írja a CNBC.

A tendencia hátterében egyfelől a járvány áll. Miközben a tőkével egyébként is rendelkezők valószínűleg lendületesen menekültek a készpénzhez, addig, másrészt, a kormány és a jegybank is több ezer milliárd dollárnyi friss tőkét pumpált a gazdaságba, amivel szintén támogatta a bankbetétek állományának növekedését.

Mindazonáltal a bankbetétek bővülése erősen koncentrált volt. A teljes növekedés több mint kétharmadát ugyanis a 25 legnagyobb amerikai pénzintézet könyvelhette el. Vagyis az olyan gigászok, mint a JPMorgan Chase, a Bank of America vagy a Citigroup nyerték a legnagyobbat a folyamattal az idei első negyedévben. Mindez pedig mára azt eredményezte, hogy a legnagyobb amerikai bankok gyakorlatilag úsznak a készpénzben – mondta Brian Foran, az Autonomous Research elemzője.

Hirtelen hatalmas pénzmennyiség jelent meg az amerikai bankbetétekenForrás: AFP/NurPhoto/Nicolas Economou

A nagybankok azonban több szempontból is hatalmas nyertesei voltak az elmúlt hónapoknak. Egyfelől a márciusi leállások és bezárások hatására olyan nagyvállalatok, mint a Boeing vagy a Ford is elkezdtek hozzányúlni a hitelkereteikhez, melyek ezeknél a pénzintézeteknél voltak. Másfelől pedig a kormány lakosságot támogató pénzügyi programjai is javarészt ezeken bankokon keresztül futottak.

Emellett azok a befektetési óriások is nagyot nyertek, akik profitálhattak a jegybank szerepét betöltő Fed eszközvásárlási programjából. A BlackRock vagy a Fidelity ugyancsak növelhették a betéti állományaikat, ahogy a Fed beindította a vásárlási programjait.

Emellett pedig a nagybankok rendelkeznek a legnagyobb kiskereskedelmi ügyfélállománnyal, ami már önmagában is jelentősen növelte a betéti állományaikat. Főleg, hogy az amerikai lakosság megtakarításai rekord mértékben, 33 százalékkal nőttek áprilisban, ahogy a fejenként 1200 dolláros kormányzati támogatás 10,5 százalékkal növelte (éves alapon) a jövedelmeket. Ezek az összegek pedig mind bankszámlákra kerültek, vagyis automatikusan növelték a kezelt tőkeállományt.

A folyamat jövőbeni hatásai egyelőre még nem láthatók, azonban az elemzők jelezték, hogy a betétállomány megugrásának egy közvetlen következménye szinte biztosra vehető. A bankok várhatóan csökkenteni fogják a betétek után fizetett (eddig sem túl magas) kamatokat, mivel egyre kevésbé van szükségük az ügyfelek pénzére.