Úsznak a pénzben az amerikai bankok

Goldman Sachs
NEW YORK, NY - APRIL 15: The Goldman Sachs building is seen in lower Manhattan on April 15, 2016 in New York City. The New York-based investment bank is slashing costs with plans to cut upwards of $1 billion. As global markets continue to be rattled by the fall in energy prices and the easing of the Chinese economy, JPMorgan Chase, Bank of America and Wells Fargo announced on Thursday that their profits fell in the first quarter. At JPMorgan revenue fell 13 percent from a year earlier. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Rekord mértékben, 2000 milliárd dollárral nőttek az amerikai bankbetétek a koronavírus megjelenése óta. A rendkívüli helyzetet jól mutatja, hogy csak áprilisban több pénz áramlott a bankbetétekbe, mint tavaly egész évben.
Vágólapra másolva!

Az amerikaiak készpénzbe, vagyis bankbetétekbe menekítették tőkéjüket – derül ki az FDIC friss adataiból. Január óta ugyanis, a járvány időszakában, rekord mértékű, 2000 milliárd dollárnyi tőke áramlott az amerikai bankbetétekbe.

Ráadásul csak áprilisban 865 milliárd dollárral nőttek a bankbetétek, ami meghaladta a teljes tavalyi növekedés mértékét

– írja a CNBC.

A tendencia hátterében egyfelől a járvány áll. Miközben a tőkével egyébként is rendelkezők valószínűleg lendületesen menekültek a készpénzhez, addig, másrészt, a kormány és a jegybank is több ezer milliárd dollárnyi friss tőkét pumpált a gazdaságba, amivel szintén támogatta a bankbetétek állományának növekedését.

Mindazonáltal a bankbetétek bővülése erősen koncentrált volt. A teljes növekedés több mint kétharmadát ugyanis a 25 legnagyobb amerikai pénzintézet könyvelhette el. Vagyis az olyan gigászok, mint a JPMorgan Chase, a Bank of America vagy a Citigroup nyerték a legnagyobbat a folyamattal az idei első negyedévben. Mindez pedig mára azt eredményezte, hogy a legnagyobb amerikai bankok gyakorlatilag úsznak a készpénzben – mondta Brian Foran, az Autonomous Research elemzője.

Hirtelen hatalmas pénzmennyiség jelent meg az amerikai bankbetéteken Forrás: AFP/NurPhoto/Nicolas Economou

A nagybankok azonban több szempontból is hatalmas nyertesei voltak az elmúlt hónapoknak. Egyfelől a márciusi leállások és bezárások hatására olyan nagyvállalatok, mint a Boeing vagy a Ford is elkezdtek hozzányúlni a hitelkereteikhez, melyek ezeknél a pénzintézeteknél voltak. Másfelől pedig a kormány lakosságot támogató pénzügyi programjai is javarészt ezeken bankokon keresztül futottak.

Emellett azok a befektetési óriások is nagyot nyertek, akik profitálhattak a jegybank szerepét betöltő Fed eszközvásárlási programjából.

A BlackRock vagy a Fidelity ugyancsak növelhették a betéti állományaikat, ahogy a Fed beindította a vásárlási programjait.

Emellett pedig a nagybankok rendelkeznek a legnagyobb kiskereskedelmi ügyfélállománnyal, ami már önmagában is jelentősen növelte a betéti állományaikat. Főleg, hogy

az amerikai lakosság megtakarításai rekord mértékben, 33 százalékkal nőttek áprilisban, ahogy a fejenként 1200 dolláros kormányzati támogatás 10,5 százalékkal növelte (éves alapon) a jövedelmeket.

Ezek az összegek pedig mind bankszámlákra kerültek, vagyis automatikusan növelték a kezelt tőkeállományt.

A folyamat jövőbeni hatásai egyelőre még nem láthatók, azonban az elemzők jelezték, hogy a betétállomány megugrásának egy közvetlen következménye szinte biztosra vehető. A bankok várhatóan csökkenteni fogják a betétek után fizetett (eddig sem túl magas) kamatokat, mivel egyre kevésbé van szükségük az ügyfelek pénzére.