A chicagói árutőzsdén a búza több napi csökkenést követően 1,2 százalékkal drágult tegnap. A kukorica piacán is 1,2 százalékos volt az elmozdulás, azonban az ellentétes irányba. A szójabab gyakorlatilag stagnált, ugyanis a tonnánkénti 322,06 dolláros árszint 0,06 százalékos emelkedést követően alakult ki. Európában is vegyes volt a kép, bár inkább a mínuszok voltak a jellemzőbbek. A malmi búza és a kukorica mellett ugyanis a takarmánybúza értéke is csökkent. A repce piacán viszont az eladók kerültek egyértelmű fölénybe.

A főbb amerikai termőterületeken várható csapadék és a meleg időjárás kedvez a kukoricának. Ezek a terméskilátások javítása miatt a kínálat növeléséhez vezetnek, ami csökkenti az árutőzsdei árakat - foglalja össze a legfontosabb piaci folyamatokat az agroforum.hu cikke. Illinois, Iowa és Minnesota államokban számítanak az időjósok olyan csapadékra, ami érdemi javulást hozhat a földeken.

Ez a különös gyümölcs lehet az idei nyár új slágere

Berobbant az európai piacra a különleges „limelon" sárgadinnyefajta. A freshplaza.com a közelmúltban arról számolt be, hogy a holland HillFresh vállalat az elmúlt évben behozta az európai piacra az Ázsiából származó, teljesen új típusú, „limelon" nevű sárgadinnyét, amely magas cukortartalma ellenére nem túl édes, mivel kombinálja a sárgadinnye édes és a citrom fanyar ízét - írja az agroinform.hu.

A melegebb időjárás az előrejelzések szerint jövő héten kezdődik. Nem csak a kukorica, hanem a szójabab terméskilátásait is stabilizálják ezek a kilátások. A búza piacán már egy technikai ellenálláshoz ért az árszint a 9 és fél hónapos mélyponton, innen pattant vissza négy napi mínuszt követően a jegyzés.

IllusztrációForrás: MTI/Oláh Tibor

Az úgynevezett nyugati kukoricaöv túl száraz volt az elmúlt időszakban, tehát a termésminőségek valószínűleg ezen a héten csökkennek. De mivel eső várható, és az előrejelzési térképek nem mutatnak túlzott nagy meleget sem, így bizakodhatnak a gazdálkodók – mondta Don Roose, a U.S. Commodities – West Des Moines elemzője.

Ez a titokzatos növény a világ legízletesebb zöldsége

Az Andok titokzatos növényét a termesztői csak a világ legízletesebb zöldségeként emlegetik. Az arracacha egy ernyős virágzatú, többéves gyökérnövény, amelyet eredetileg csak az Andok hegyeiben termesztettek, ízletes termése és alacsony előállítási költsége miatt azonban mára már Dél-Amerika több országában elterjedt. A növényt a termesztői a világ legízletesebb zöldségének nevezik - írja az agroxxi.ru nyomán az agroinform.hu.

Párizsban inkább az eladók uralták a piacot, a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza ára is csökkent. Az egyetlen kivételt a repce jelentette. A malmi búza 2 euróval a tonnánkénti 178,5 eurós szintre mérséklődött, élénknek nevezhető forgalom mellett. Összesen 16 220 kontraktust kötöttek a nyílt piacon. A takarmánybúza kurzusa 1,785 euróval a 157,65 euró/tonnás szintre csökkent. Nem örülhettek a kukorica befektetői sem a 166 eurós tonnánkénti árnak, az ugyanis 25 eurócentes mínuszt követően alakult ki. A repce jelentette az egyetlen kivételt a fontosabb termékek közt. A tonnánkénti 382,5 eurós árjegyzés 2,25 eurós pluszt jelentett.