Letaszították a Zoomot a trónjáról

Zoom vidó beszélgetés alkalmazás chat
Vágólapra másolva!
Lehet, hogy a Zoom lett a koronavírus-járvány időszakának legnagyobb technológiai sztárja, azonban a videókonferencia vállalat részvényét a tőzsdén letaszították a trónjáról. A hét elején ugyanis már nem a Zoom volt a legerősebben teljesítő távmunka-részvény.
Vágólapra másolva!

A távmunkával összefüggő vállalatok közül a Fastly letaszította a trónjáról a Zoomot, ahogy előbbi papírja a hét elején már erősebb teljesítményt produkált a tőzsdén. A Fastly tavaly egy hónappal a Zoom után lépett tőzsdére, és a részvénye hétfőn 15 százalékkal, majd kedden 3,59 százalékkal 75,90 dollárig izmosodott – miután a múlt héten 36 százalékot emelkedett. Ezzel a Fastly nagyjából 225 százalékos pluszban van a tőzsde általános járvány előtti csúcsához (február 19.) képest, míg a Zoom csupán 160 százalékos erősödést tudhat maga mögött – írja a CNBC.

A Fastly egy felhőalapú hálózati szolgáltatásokat nyújtó vállalat, melynek

olyan partnerei vannak a piacon, mint a Spotify zenestreaming cég vagy a Slack üzenetküldő alkalmazás.

Az elmúlt időszak teljesítményét figyelembe véve pedig egyes elemzők már úgy látják, a Fastly egyértelműen az egyik legnagyobb nyertese lehet a távmunka térnyerésének – illetve a járvány idején kényszerű otthonmaradás időszakának.

A Fastly részvényének idei teljesítménye Forrás: Investing.com

Noha a Fastly működése sokkal kevésbé látványos a Zoomhoz képest, olyan új és feltörekvő partnereknek nyújt szolgáltatást, melyek egyértelműen a következő generációs technológiák alapjait adhatják. A Fastly tehát erős fundamentumokkal bír és közben igen erős teljesítményt produkál. Ez pedig stabil alapot jelenthet a részvény emelkedéséhez is – mondta Rishi Jaluira, a DA Davidson elemzője.

Ráadásul az elemzőket is meglephette a Fastly részvényének erősödése, mivel még a legoptimistábbak sem számítottak ilyen mértékű izmosodásra. Jaluira például a legmagasabb árfolyamcélt vetítette előre a FactSet által követett elemzők közül, de még ő is csak 55 dollárral számolt június elején, amikor a papír 47,84 dolláron állt. A másik öt elemző 30 és 46 dollár közé várta a részvényt.

A Zoom részvényének idei alakulása Forrás: Investing.com

Mindeközben a Fastly első negyedéves gyorsjelentéséből az derült ki, hogy

a vállalat bevételei 38 százalékkal bővültek, amivel párhuzamosan a cég 290 millió dollárra emelte meg az idei bevételi várakozását – a korábban várt 265 millióról.

Általában is az látszik viszont, hogy az úgynevezett tartalomelosztó hálózatok piacán egyre kiélezettebb a verseny. A Fastly bevétele például mindössze tizenötöde az egyik nagy riválisnak számító Akamai bevételének, azonban a piaci érték frontján a Fastly lendületesen jön föl. Utóbbi értéke jelenleg 7,6 milliárd dollár, míg az Akamai piaci értéke 16,5 milliárd. Egy másik komoly versenytárs, a Cloudfare pedig több mint duplájára növelte az értékét az elmúlt négy hónapban, elérve a 11,2 milliárd dolláros szintet.