A dél-koreai távközlési szolgáltatók közösen indították el az ország QR-kódra és vonalkódra épülő digitális jogosítványát, amelyet bár még nem lehet bevetni a közúti ellenőrzések során, de vásárláskor már lehet használni a boltokban.

Az SK Telecom, a KT, az LG Uplus, valamint a koreai rendőrség (KNPA) összefogásában létrejött szolgáltatásról először tavaly októberben adtak hírt. A PASS névre keresztelt, mobilfizetések ellenőrzésére szolgáló - egyébként már meglévő - szolgáltatás felhasználói az alkalmazásban hozzáadhatják a vezetői engedélyüket, mely ezután digitalizálja a jogosítványt, hozzárendelve a felhasználó fotóját, valamint egy QR-kódot és vonalkódot.

A hamisítás elleni küzdelem érdekében az alkalmazásról nem lehet képernyőképet készíteni, mert egy folyamatos mozgásban lévő animáció látható a képernyő tetején, továbbá a vonalkód és a QR-kód is állandóan változik.

Dél-Korea úttörőként indította el a digitális jogosítványt, mellyel egyelőre csak boltokban igazolhatják magukat az emberek, de hamarosan szélesebb körben is tervezik az alkalmazásátForrás: SK Telecom

A felhasználóknak a digitális vezetői engedélyhez csak egy okostelefonra van szükségük, amelybe be kell regisztráljanak. A telekommunikációs cégek hangsúlyozták, hogy személyazonossági hitelesítő szervereiket összekapcsolták a KNPA és a dél-koreai közlekedési hatóság vezetői engedélyeket nyilvántartó rendszerével, a felhasználói adatok védelme érdekében pedig blockchain technológiát alkalmaztak.

A digitális járművezetői engedély kezdetben csak két helyi kereskedelmi lánc üzleteiben lesz elérhető a személyazonosság igazolására, de már dolgoznak azon, hogy a szolgáltatást a közúti rendőri ellenőrzések során is bevethessék. Ezen felül a mobilszolgáltatók autókölcsönzővel és autómegosztó cégekkel is tárgyalnak a szolgáltatás további bővítési lehetőségeiről.

A szolgáltatás elterjedését segítheti, hogy a járvány terjedése miatt az olyan magas kockázatú létesítményekben, ahol több ember gyűlik össze, mint például fitneszközpontok, klubok és karaoke bárok, az üzemeltetőknek QR-kód olvasókat kellett felszerelniük, amelyeken keresztül a vendégeknek be kell olvasniuk a személyes QR-kódjukat a belépés előtt a Naver nevű okostelefonos alkalmazás segítségével. A személyes adatokat négy hétig tárolják a dél-koreai hatóságok.

Forrás: Zdnet.com