A SoftBank eladta az amerikai T-mobile részvényeinek jelentős részét, ezzel pedig összesen 14,8 milliárd dollár tőkét emeltek. A japán befektetői csoportnál meglehetősen rossz a helyzet az elmúlt hónapokban. Több üzletük is kudarcot vallott és komoly belharc alakult ki a részvényesek között a SoftBank üzleti stratégiája miatt.

A SoftBank 103 dolláros áron adott el amerikai T-Mobile részvényeket összesen 14,8 milliárdért. Ez az első köre volt az eladásoknak, összességében a japán befektetési alapkezelő arra számít, hogy a részvények értékesítése után több mint 20 milliárd dollárnyi tőkét tudnak emelni.

A Financial Times szerint a SoftBank szintén megállapodott a Deutsche Telekommal, hogy 10 milliárd dollárért a megmaradt T-Mobile részvényeiket is eladják.

Az eladásokat egyébként a SoftBank 4 százalékkal a piaci ár alatt hajtotta végre, hiszen a részvény záróárfolyama azon a napon 107,16 dollár volt, amely rekordnak számít. A T-Mobile árfolyama csak az idei évben 36 százalékot erősödött.

IllusztrációForrás: AFP/NurPhoto/Alessandro Di Ciommo

A SoftBank ezzel a lépéssel szeretné visszanyerni a részvényesek bizalmát azt követően, hogy az előző évet a befektetési alapkezelő több mint 13 milliárd dolláros veszteséggel zárta. A Softbank befektetési portfólióját többen is támadták az elmúlt időszakban, hiszen a WeWork és az Uber befektetésekkel nagyon komoly összegeket buktak.