Beköszöntött a réz korszaka

America Antofagasta Region Atacama Desert building machine BUILDING SITE Calama Chile Chuquicamata copper GENERAL VIEW high angle view metal MINE mining development ROCK South America STONE STONE QUARRY truck HORIZONTAL
Chile, Antofagasta region, Atacama Desert, Calama, Chuquicamata mine, a huge crater 5 km in length of the Chuquicamata mine the largest copper mine in the world
Vágólapra másolva!
A járvány lefektette a réz korszakának alapjait – véli az Eurasia Group energia- és klímaügyi igazgatója. A kormányzati beruházások ugyanis új lendületet vesznek, ami jelentősen megnöveli a réz iránti keresletet.
Vágólapra másolva!

A réz iránti globális kereslet megemelkedése egyértelműen pozitív hír a világgazdaság egésze számára. A fém ugyanis kiemelten fontos az iparban, vagyis a rézfelhasználás növekedése az ipar fellendülésére utal.

A járvány márciusi csúcspontján visszaesett a réz árfolyama, ahogy a kereslet is megcsappant – a gazdaságok leállásai miatt.

Mindazonáltal kedden, a londoni tőzsdén már tonnánként 5909 dolláron forgott a réz árfolyama, ami alig maradt el az ebben a hónapban mért, 5928 dolláros, öt hónapos csúcstól

– írja a CNBC.

Mindezek mellett az Eurasia Group energia- és klímaügyi igazgatója, Henning Gloystein egy kutatásban jelezte, a járvány hatására várhatóan meg fognak ugrani a kormányzati beruházások, ami – kiegészülve a digitalizációval – komoly lendületet adhat a globális rézfelhasználásnak.

A háttérben jelentős részben a hatalmas zöld és digitális ösztönző programok állnak, különösen Ázsiában és Európában. Az elektromos járművek, az 5G hálózatok, valamint a megújuló energiatermelés egyaránt komoly rézigénnyel bírnak – tette hozzá Gloystein.

Komoly fellendülés előtt állhat a réz Forrás:Shutterstock

A réz iránti globális kereslet ebben az évben mintegy 5 százalékkal csökkenhet, de a kormányzati beruházások hatására komoly visszapattanásra lehet számítani, és 2021-ben már 4 százalékkal nőhet a kereslet. Gloystein szerint pedig jövőre a réz iránti kereslet már visszaállhat a válság előtti szintre.

Ezzel párhuzamosan a Bank of America elemzői fel is emelték a rézre kiadott árfolyam előrejelzésüket. A banknál most úgy számolnak, hogy 2020-ban 5,4 százalékkal, tonnánként 5621 dollárra emelkedhet a fém ára.

A 2021-re vonatkozó 6250 dolláros prognózist szinten tartották. Az amerikai pénzintézetnél szintén a jelentős kormányzati beruházásokkal indokolták a réz árfolyamának várható emelkedését.

Közben az Eurasia Group szakértői arra számítanak, hogy a tiszta energiával és a digitalizációval összefüggő projektek ebben az évtizedben 2,5 százalékkal fokozzák majd a réz iránti átlagos, éves keresletnövekedést.

A háttérben az elektromos autók térnyerése az egyik legfontosabb szempont.

Jelenleg ugyanis ez a szektor a teljes rézkereslet mindössze 1 százalékáért felelős, azonban ez az arány 2030-ra fölmehet 10 százalékra.

Közben pedig Kína több százmilliárd dollárt fordít gazdasága digitalizációjára, ami szintén jelentősen fokozza a rézkeresletet. Főleg, hogy Kína jelenleg a világ legnagyobb rézfelhasználója – csak tavaly nagyjából 13 millió tonnát használt föl a kínai gazdaság.