A járvány lefektette a réz korszakának alapjait – véli az Eurasia Group energia- és klímaügyi igazgatója. A kormányzati beruházások ugyanis új lendületet vesznek, ami jelentősen megnöveli a réz iránti keresletet.

A réz iránti globális kereslet megemelkedése egyértelműen pozitív hír a világgazdaság egésze számára. A fém ugyanis kiemelten fontos az iparban, vagyis a rézfelhasználás növekedése az ipar fellendülésére utal.

A járvány márciusi csúcspontján visszaesett a réz árfolyama, ahogy a kereslet is megcsappant – a gazdaságok leállásai miatt. Mindazonáltal kedden, a londoni tőzsdén már tonnánként 5909 dolláron forgott a réz árfolyama, ami alig maradt el az ebben a hónapban mért, 5928 dolláros, öt hónapos csúcstól – írja a CNBC.

Mindezek mellett az Eurasia Group energia- és klímaügyi igazgatója, Henning Gloystein egy kutatásban jelezte, a járvány hatására várhatóan meg fognak ugrani a kormányzati beruházások, ami – kiegészülve a digitalizációval – komoly lendületet adhat a globális rézfelhasználásnak.

A háttérben jelentős részben a hatalmas zöld és digitális ösztönző programok állnak, különösen Ázsiában és Európában. Az elektromos járművek, az 5G hálózatok, valamint a megújuló energiatermelés egyaránt komoly rézigénnyel bírnak – tette hozzá Gloystein.

Komoly fellendülés előtt állhat a rézForrás:Shutterstock

A réz iránti globális kereslet ebben az évben mintegy 5 százalékkal csökkenhet, de a kormányzati beruházások hatására komoly visszapattanásra lehet számítani, és 2021-ben már 4 százalékkal nőhet a kereslet. Gloystein szerint pedig jövőre a réz iránti kereslet már visszaállhat a válság előtti szintre.

Ezzel párhuzamosan a Bank of America elemzői fel is emelték a rézre kiadott árfolyam előrejelzésüket. A banknál most úgy számolnak, hogy 2020-ban 5,4 százalékkal, tonnánként 5621 dollárra emelkedhet a fém ára. A 2021-re vonatkozó 6250 dolláros prognózist szinten tartották. Az amerikai pénzintézetnél szintén a jelentős kormányzati beruházásokkal indokolták a réz árfolyamának várható emelkedését.

Közben az Eurasia Group szakértői arra számítanak, hogy a tiszta energiával és a digitalizációval összefüggő projektek ebben az évtizedben 2,5 százalékkal fokozzák majd a réz iránti átlagos, éves keresletnövekedést.

A háttérben az elektromos autók térnyerése az egyik legfontosabb szempont. Jelenleg ugyanis ez a szektor a teljes rézkereslet mindössze 1 százalékáért felelős, azonban ez az arány 2030-ra fölmehet 10 százalékra.

Közben pedig Kína több százmilliárd dollárt fordít gazdasága digitalizációjára, ami szintén jelentősen fokozza a rézkeresletet. Főleg, hogy Kína jelenleg a világ legnagyobb rézfelhasználója – csak tavaly nagyjából 13 millió tonnát használt föl a kínai gazdaság.