A magyar gazdaság és a munkahelyek védelme a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs legfőbb feladata

BECSEI András; VARGA Mihály
Budapest, 2020. április 9. Varga Mihály pénzügyminiszter beszél a Becsei Andrással, a Magyar Bankszövetség elnökével közösen tartott sajtótájékoztatón a Pénzügyminisztériumban 2020. április 9-én. Egyszeri adót vetnek ki a pénzintézeti szektorra, az adó kulcsa az adóalap 50 milliárd forint feletti részének 0,19 százaléka, a költségvetésbe befolyó összeg 55 milliárd forint lesz, amelyet három egyenlő részben kell befizetni - jelentette be Varga Mihály. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
A kormány a koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hátrányos hatásainak enyhítése, illetve elhárítása érdekében Gazdaságvédelmi Operatív Törzset állított fel, amelynek legfőbb feladata a magyar gazdaság és a munkahelyek védelme – az erről szóló kormányrendelet megjelent a Magyar Közlönyben, közölte a kormányzati tájékoztató oldal.
Vágólapra másolva!

Az Operatív Törzs figyelemmel kíséri a magyar gazdaság védelme érdekében meghozott kormányzati intézkedéseket, a gazdaságvédelmi intézkedések végrehajtását, továbbá javaslatot tesz a kormány részére azon tényezők vagy szabályozások megszüntetésére, amelyek akadályozzák a vállalkozások tevékenységét, valamint a Magyarországon megvalósuló vagy megvalósítani kívánt beruházásokat.

Varga Mihály pénzügyminiszter Forrás: MTI/Mónus Márton

A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs emellett az uniós és hazai források kihelyezését könnyítő intézkedések megtételére is javaslatot tehet a kormány részére, továbbá véleményezi a magyar gazdaság védelme szempontjából releváns kezdeményezéseket, és javaslatot fogalmaz meg a kormányzati beavatkozásra.

Az Operatív Törzs szükség szerint ülésezik, üléseit alapesetben a pénzügyminiszter vezeti, de akár a miniszterelnök is vezetheti.

Az OT további tagja: az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. vezérigazgatója, az Innovációs és Technológiai Minisztérium fogyasztóvédelmi hatósági ügyekért felelős szakmai felsővezetője, a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatója, a Magyar Államkincstár elnöke, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezetője, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató vezérigazgatója.

Az Operatív Törzs üléseire külső szakértőket is meghívhatnak. A Magyar Nemzeti Bank pénzügyi fogyasztóvédelemért felelős képviselője, a Gazdasági Versenyhivatal, valamint a Közbeszerzési Hatóság képviselője pedig tanácskozási joggal részt vehet az Operatív Törzs ülésén.

Az Operatív Törzs a feladatkörébe tartozó egyes részfeladatok ellátására akciócsoportokat hozhat létre.