Mi vár az aranyra idén?

aranyrög, aranyrögök
Vágólapra másolva!
Folytatódhat az elmúlt hetek aranypiaci ralija az idei év második felében is. A Bank of America elemzői szerint az év vége előtt a nemesfém új mindenkori csúcsot állíthat be 2020-ban, azonban ehhez az kell, hogy az árfolyam áttörjön egy fontos határt.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetek komoly ralit eredményeztek az arany piacán. A járvány hatásainak következtében ugyanis befektetők tömegei kezdtek el aranyat vásárolni, hogy biztonságba helyezzék a tőkéjüket. A Bank of America elemzői pedig úgy látják, a nemesfém fölívelése az idei év második felében is folytatódhat, sőt akár új mindenkori rekord is születhet – írja a Business Insider.

Az arany árfolyama idén eddig 17 százalékos pluszban van, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a befektetők igyekeztek biztonságos eszközökbe menekülni a kockázatosabb területekről.

. Manapság pedig a nemesfém egy fontos határ előtt áll. Ha ugyanis sikerül áttörnie az unciánkénti 1800, majd 1900 dolláros árfolyamot, akkor megnyílhat az út az új, mindenkori rekord felé.

Az idei második félévben is emelkedhet az arany ára Forrás: Shutterstock

Ha tehát folytatódik az eddig tapasztalt felívelés, akkor a mintázat szerint az arany az idei év második felében – akár már a harmadik negyedévben – új történelmi rekordot dönthet – mondta Paul Ciana, a Bank of America technikai stratégája.

Az arany ára szerdán 2012 óta nem látott csúcsra emelkedett, ahogy a koronavírus-járvány esetleges második hulláma ismét felélénkítette a recessziós félelmeket a befektetők körében.

A járvány alatti időszakban egyébként az arany igen érdekesen teljesített. Márciusban ugyanis némi zavart keltett, hogy a részvények mellett az aranyat is lendületesen adták el a befektetők. Akkor tehát az történt, hogy a piaci szereplők lényegében mindentől igyekeztek megszabadulni. Áprilisban aztán éles emelkedés következett, ami idővel lassult.

Májusban és júniusban tehát egy relatíve konszolidált kereskedés folyt az arany piacán, ahogy a befektetők elkezdtek megnyugodni és visszatérni a részvényekhez. Következésképpen, a korábban mért, rekord magas aranykitettségek is elkezdtek lecsökkenni – emelték ki az amerikai pénzintézet szakértői.

Napjainkban az látszik, hogy az 1800 dolláros árfolyam megközelítése nagyon fontos határt jelent.

Amikor ugyanis 2011-ben az arany csúcsra futott, előzőleg háromszor kellett nekifutnia az 1800 dolláros szintnek, mielőtt sikerült áttörni ezt a határt.

Fontos lélektani határ előtt áll az arany árfolyama Forrás: Shutterstock

Ez pedig most sem lesz könnyű. Különösen, ha azt nézzük, hogy az arany jelenleg csupán a harmadik legnépszerűbb kockázatkerülő eszköz, a 10 éves lejáratú amerikai állampapír, és az S&P 500 részvényindexre fölvett, úgynevezett put opciók mögött. Utóbbi röviden annyit jelent, hogy egy befektető jogot szerez egy adott eszköz eladására egy adott céláron egy adott lejáratig.

Egy másik felmérésben a Bank of America azt is kimutatta, hogy az arany jelenleg a negyedik legnépszerűbb eszköz a kereskedők körében – az amerikai állampapír, a készpénz, valamint a technológiai részvények után.

Mindazonáltal Ciana arra számít, hogy a kereskedelmi feszültségek, a nulla közeli kamatráták, valamint a járvány utáni újranyitásokkal járó kockázatok egyaránt erősíthetik az arany vonzerejét. A nagy kérdés az, a nemesfém képes lesz-e átlépni a fontos lélektani határokat.