Az egyesülés közepette is növekedett tavaly a Takarék Csoport

Takarékbank, Takarékbank Zrt., illusztráció, 2020.04.30., Budapest
Takarékbank illusztráció. 2020.04.30 Budapest Fotó: Csudai Sándor
Vágólapra másolva!
A Takarék Csoport tavaly 15 pénzintézetet egyesítve létrehozta az ország egyik legnagyobb univerzális kereskedelmi bankját, és emellett üzleti teljesítményét is növelte, a bankcsoport mérlegfőösszege 2486 milliárd forintról 2568 milliárd forintra emelkedett és saját tőkéje elérte a 275 milliárd forintot. A bankcsoport saját terveit jóval felülmúlva teljesített mind a vállalati, mind a lakossági hitelszegmensben. A Takarék Csoport 7,1 milliárd forint konszolidált adózott eredményt ért el, annak ellenére, hogy a fúziók és az új Takarékbank létrehozásának egyszeri költségei több mint 10 milliárd forintot tettek ki.
Vágólapra másolva!

A Takarék Csoport üzleti irányító szerve, az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. június 25-én megtartott közgyűlésén elfogadta a csoport tavalyi konszolidált üzleti jelentését.

A hitelintézeti csoport 2019-ben két lépésben egyesített 12 takarékszövetkezetet, 2 regionális bankot és a Takarék Kereskedelmi Bankot. Az így létrehozott új, egységes Takarékbank november 1-jén kezdte meg országos működését a magyar piac egyik legnagyobb szereplőjeként, 1,1 millió ügyfelet kiszolgálva, az ország messze legnagyobb fiókhálózatát üzemeltetve.

A Takarék Csoport üzletileg jobban teljesített tavaly a tervezettnél.

A bankcsoport 68 milliárd forintos nettó kamatjövedelmet és 52,5 milliárd forintos nettó jutalékot ért el. Nettó bevétele 3,2 százalékkal nőtt, egyrészt a nagyobb jutalékbevétel, másrészt az értékpapírokon realizált eredménynövekedés miatt. A hitelintézeti csoport 2019-ben 7,1 milliárd forint konszolidált adózott eredményt és 14,9 milliárd forint konszolidált teljes tárgyévi nyereséget ért el.

Hitelezési tervét túlteljesítette a bankcsoport, a hitelállomány 13,6 százalékkal, az ügyfélhitel-állomány 19 százalékot meghaladó mértékben nőtt tavaly.

Jól teljesített tavaly a Takarékbank Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az agrárhitelezésben 22 százalékos részesedéssel a három legnagyobb szereplő egyike. A kkv-szegmensben piacvezető az MFB Pontos (59 százalékos részesedés) és a Széchenyi Kártya Program (36 százalékos részesedés) termékek értékesítésében. Élen jár a CSOK-támogatások és kapcsolt hitelek kihelyezésében, minden ötödik CSOK-forintot a bankcsoport közvetített ki, a babaváró hitelnél is jelentős, 8,5 százalékos részesedést ért el a bankok között.

Vida József, az MTB Magyar Takarékszövetkezet Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint egyedülálló munkát végeztek el tavaly a takarékszövetkezeti szektor egységesítésének lezárásával. A Takarékbank létrehozásával a hitelintézeti piac megkerülhetetlen szereplőjévé váltak. A világjárvány kitörésekor már egységes, a válságoknak ellenálló pénzintézetként működtek, kiszolgálják a fiatalabb és idősebb nemzedékek, fővárosi és városi lakosok, kkv-k, agrárvállalkozások és nagyvállalatok pénzügyi igényeit is.

A bankcsoport a jelenlegi helyzetben is folytatja az ötéves stratégia végrehajtását, így befejezi a teljes informatikai integrációt és 2020. július 1-jétól már csak egy, közös informatikai rendszert használ.