Kitehetik az amerikai tőzsdéről a Starbucks kínai riválisát

Luckin Coffee now does lunch China Chinese Luckin Coffee cafe
Pedestrians walk past a store of China's new coffee brand Luckin Coffee in Guangzhou city, south China's Guangdong province, 4 January 2019. Starbucks rival Luckin Coffee is diversifying its product portfolio with four lunch items launched today. The Chinese chain's latest "Boss Lunches," including spicy Szechuan pulled chicken noodles and tuna salad, are now available in six cities including Beijing and Shanghai. The company told Caixin that Luckin branches in other Chinese cities will soon offer the salads but didn't provide any dates. Like other Luckin products, the lunch items are listed on the app at "discounted" prices of 23.1 yuan to 25.08 yuan – 34% off "normal" prices. Luckin told Caixin that they will adjust discount levels according to business needs. A partnership is also in the works with Withwheat, a premium bakery chain in Beijing and Tianjin, Luckin told Caixin.
Vágólapra másolva!
A pénzügyi kimutatásainak meghamisításával botrányba keveredett kínai kávézólánc, a Luckin Coffee ismételt értesítést kapott a Nasdaq-tól a tőzsdei tagsága megvonásával kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Az ismételt értesítést a Nasdaq azzal indokolta, hogy a társaság elmulasztotta benyújtani a 2019. december 31-én végződött pénzügyi időszakra vonatkozó adatait, amely miatt a Nasdaq kivezetheti a társaság értékpapírjait a tőzsdéről.

A Luckin története kezdetben egy imponáló növekedésről szólt, amelyet hatalmas zuhanás követett.

A kínai cég 2019. áprilisában jelentette be tőzsdére lépési szándékát, majd 651 millió dollárt gyűjtöttek össze a tőzsdei bevezetéshez (IPO), ami kedvező fogadtatásra talált a Wall Streeten.

Az eladási adatok meghamisítása derékba törte a kínai kávézólánc felfelé ívelő karrierjét Forrás: Imaginechina/Stringer - Imaginechina/Stringer

A dolgok végül elég rosszul alakultak. Körülbelül egy évvel az IPO bejelentése után a Luckin nyilvánosságra hozta, hogy egyik felsővezetője és más alkalmazottai meghamisították az eladási adatokat. Az állítólagos csalássorozat 2019 második negyedévében kezdődött, éppen a tőzsdére lépés idején.

Nem meglepő, hogy a Nasdaq ezek után a tőzsdén kívül szeretné látni a társaságot.

Az összeomlás szélén a Starbucks kínai riválisa

Korábban az Origó is beszámolt róla, hogy hatalmas árfolyamzuhanást szenvedtek el a Starbuckskínai versenytársának számító Luckin Coffee részvényei múlt pénteken, miután a vállalat bejelentette, hogy egyik felsővezetője és más alkalmazottai meghamisították az eladási adatokat. A Luckin Coffee tegnap hivatalosan is bocsánatot kért és ígéretet tettek, hogy erősítik a kontrollt egy belső vizsgálatot követően.

Miután az összeomlás hatására csaknem 80 százalékkal visszaesett a kávézólánc értéke, sok felhasználó megrohamozta az éttermeket, mert attól tartottak, hogy egyes kedvezmények vagy kuponok elértéktelenednek.

A cég a járványra hivatkozva végül elhalasztotta az eredményei benyújtását.

A történet most azzal folytatódik, hogy a cég elnöke, Lu Zhengyao az igazgatótanácson keresztül arra törekszik, hogy lecserélje azokat, akik hátráltatják a társaság számviteli gyakorlatának éppen folyó belső vizsgálatát. Ettől még persze a Luckin elveszítheti az amerikai tőzsdei tagságát.