A pénzügyi kimutatásainak meghamisításával botrányba keveredett kínai kávézólánc, a Luckin Coffee ismételt értesítést kapott a Nasdaq-tól a tőzsdei tagsága megvonásával kapcsolatban.

Az ismételt értesítést a Nasdaq azzal indokolta, hogy a társaság elmulasztotta benyújtani a 2019. december 31-én végződött pénzügyi időszakra vonatkozó adatait, amely miatt a Nasdaq kivezetheti a társaság értékpapírjait a tőzsdéről.

A Luckin története kezdetben egy imponáló növekedésről szólt, amelyet hatalmas zuhanás követett. A kínai cég 2019. áprilisában jelentette be tőzsdére lépési szándékát, majd 651 millió dollárt gyűjtöttek össze a tőzsdei bevezetéshez (IPO), ami kedvező fogadtatásra talált a Wall Streeten.

Az eladási adatok meghamisítása derékba törte a kínai kávézólánc felfelé ívelő karrierjétForrás: Imaginechina/Stringer - Imaginechina/Stringer

A dolgok végül elég rosszul alakultak. Körülbelül egy évvel az IPO bejelentése után a Luckin nyilvánosságra hozta, hogy egyik felsővezetője és más alkalmazottai meghamisították az eladási adatokat. Az állítólagos csalássorozat 2019 második negyedévében kezdődött, éppen a tőzsdére lépés idején.

Nem meglepő, hogy a Nasdaq ezek után a tőzsdén kívül szeretné látni a társaságot.

Az összeomlás szélén a Starbucks kínai riválisa

Korábban az Origó is beszámolt róla, hogy hatalmas árfolyamzuhanást szenvedtek el a Starbuckskínai versenytársának számító Luckin Coffee részvényei múlt pénteken, miután a vállalat bejelentette, hogy egyik felsővezetője és más alkalmazottai meghamisították az eladási adatokat. A Luckin Coffee tegnap hivatalosan is bocsánatot kért és ígéretet tettek, hogy erősítik a kontrollt egy belső vizsgálatot követően.

Miután az összeomlás hatására csaknem 80 százalékkal visszaesett a kávézólánc értéke, sok felhasználó megrohamozta az éttermeket, mert attól tartottak, hogy egyes kedvezmények vagy kuponok elértéktelenednek. A cég a járványra hivatkozva végül elhalasztotta az eredményei benyújtását.

A történet most azzal folytatódik, hogy a cég elnöke, Lu Zhengyao az igazgatótanácson keresztül arra törekszik, hogy lecserélje azokat, akik hátráltatják a társaság számviteli gyakorlatának éppen folyó belső vizsgálatát. Ettől még persze a Luckin elveszítheti az amerikai tőzsdei tagságát.

Forrás: Techcrunch.com