György László: A gazdaságvédelmi lépések fenntarthatók, mert arányosak

2020.06.25. 14:06

A gazdaságvédelmi lépések fenntarthatók, mert arányosak, vagyis a kormány nem költ többet annál, mint amennyire szükség van – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakpolitikusa többek között arra is rámutatott: mintegy hatszázmilliárd forint értékű beruházást tesznek lehetővé a nemrégiben elindított gazdaságösztönző programok. 

György László az interjúban a gazdaságvédelmet tekintve kifejtette: vannak olyan területek, ahol kedvező folyamatok indultak el. A múlt héten például már csökkent a regisztrált álláskeresők száma. Bár ez még törékeny állapot, fordulatot jelez a munkaerőpiacon. Úgy érzi azonban, hogy hosszú küzdelem vár ránk, mivel nem lehet tudni, hogy a járványnak lesz-e második, vagy akár harmadik hulláma. Mindenesetre, akárhány hullám jön, az államtitkár szerint a gazdaságvédelmi lépések fenntarthatók, mert arányosak. 

Vagyis nem költünk többet annál, mint amennyire szükség van  - emelte ki. A kormány öt pillért fektetett le: megőrizzük a munkahelyeket, annyi újat hozunk létre, amennyit a járvány tönkretett, megerősítjük a kiemelt gazdasági ágazatokat, pénzügyi forrásokat biztosítunk a vállalkozásoknak, valamint megvédjük a családokat és a nyugdíjasokat. Mivel a munkahelyek megvédésére pont annyit fordítunk, amennyi szükséges, marad forrás az újak teremtésére és a kiemelt ágazatok megerősítésére a beruházások támogatásán keresztül. Ez a stratégia lehetővé teszi, hogy ha visszatér a járvány, az egyrészt termelékenyebb vállalatokat találjon, másrészt az állam továbbra is biztosítani tudja a bértámogatást a munkavállalóknak.

László György, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkáraFotó: Polyák Attila - Origo

A munkahely-teremtéssel kapcsolatban György László hangsúlyozta, hogy a közfoglalkoztatás csupán egy átmeneti lehetőség. A kormány kitart eddigi stratégiája mellett, amely a magas hozzáadott értéket előállítani képes ágazatok építését helyezi előtérbe.  

Az egyes gazdaságvédelmi intézkedések közül a munkahelyvédelmi bértámogatás bizonyult a legnépszerűbbnek,  ami már több mint 175 ezer magyarnak segített megőrizni az állását. Ha viszont az a kérdés, hogy melyik lépés kapja a legtöbb elismerést a gazdasági szereplők részéről, akkor az a kutatás-fejlesztési bértámogatás. Ebben 16 ezren vesznek részt. Ez teljesen egyedülálló intézkedés a világon, az állam negyven százalékban átvállalja azoknak a bérét, akik ezen a területen dolgoznak. A legdinamikusabban bővülő intézkedés pedig a munkahelyteremtő bértámogatás, amelyre négy hét alatt több mint húszezren jelentkeztek. 

A gazdaság talpra állásáról szólva az államtitkár úgy fogalmazott: óvatosan optimisták. Az exportpiacainkon nagyon jelentős intézkedéscsomagok léptek életbe, a külföldi és a magyar háztartások megtakarítási rátája pedig soha nem volt olyan magas, mint most. Ezért nem látja olyan rossznak a kilábalás esélyeit, mint némelyik vészjósló elemzés.