A világ aranykészletének a fele tíz országban van

arany tömb
Close up of gold bars
Vágólapra másolva!
A friss adatok szerint a világ unciában számított aranykészletének felét mindössze tíz ország tudhatja magáénak, írja a Buy Shares riportja alapján a Mining.com. Mutatjuk, melyik az a tíz ország, illetve szervezet, amelynek a legnagyobbak az aranytartalékai.
Vágólapra másolva!

Az arany klasszikus menedékeszköznek számít a befeketők körében. A nemesfém iránti kereslet általában megnő gazdasági nehézségek idején. Ez történt idén tavasszal is, a koronavírus-járvány alatt. Ebben az időszakban az arany piaci ára, kisebb megtorpanásokkal, de folyamatosan fölfele mozgott.

Hogyan válhatott az arany ilyen értékessé az emberiség számára?

A járvány többek között az aranyra is ráirányította a figyelmet: mivel a gazdasági nehézségek miatt a befektetők elkezdték aranyba menekíteni pénzüket, a nemesfém piaci ára történelmi magasságokba emelkedett. De vajon miért és mikor vált az arany azzá, ami lett? Mi teszi ezt a nemesfémet olyan értékessé, hogy eddig kiállt minden próbát és minden vihart a történelemben?

Az arany nem csak a befektetőknek vonzó, hanem az országok gazdasági irányításáért felelős szervezetek is általában úgy látják, érdemes abból minél többet raktározni. Általános tendenciát jelent az, hogy a fejlett gazdaságokkal bíró országok központi pénzintézetei mindent elkövetnek aranytartalékaik növeléséért, mégpedig fizikai értelemben is - azaz azért, hogy az ország nemesfém-készleteinek tárolását lehetőleg maguk oldják meg.

Az adatok azt mutatják, ebben tíz ország - illetve kilenc ország és egy nemzetközi pénzügyi szervezet - különösen eredményes.

Ez a tíz ország az, amely a viág fizikai aranykészletének - tehát nem a bányászattal még kinyerhető ércnek - a felét birtokolja.

Illusztráció Forrás: AFP/Cultura Creative/GP Kidd/Gp Kidd

Mivel az arany ára folyamatosan változik - jelenleg növekszik -, ezért az összehasonlítás alapját nem a pénzben kifejezett érték vagy a mennyiség (súly) jelenti, hanem az uncia.

A világ aranykészletei összesen elérik az 1,85 milliárd unciát, ebből a legnagyobb tartalékokkal bíró tíz ország 913,29 millió uncia felett rendelkezik, azaz 49,37 százalék fölött.

Íme a tízes lista:

Az első helyen álló Egyesült Államok a több mint 286 millió uncia aranyával a világ teljes aranykészletének több mint 15 százaléka felett rendelkezik. Ez több mint kétszerese a második helyen álló Németország közel 118 millió unicás tartalékának, ami a globális készlet 6,4 százaléka.

A dobogó harmadik helyén pedig egy nemzetközi pénzügyi szervezet, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) áll. Ugyan az országokkal való egybevetésben a 99 millió unciánál valamivel nagyobb tartaléka csak a harmadik helyre volt elég, de ezzel az IMF-nek van a legnagyobb aranytartaléka a különböző szervezetek rangsorában, az országok figyelmen kívül hagyásával.

Figyelemre méltó, hogy a tízes listára felkerült Oroszország és Kína is, valamint India, utóbbi a tizedik helyre. A jelentős aranyfeldolgozó iparral - például aranyrudak öntése - rendelkező, egyébként gazdag országnak számító Svájc a nyolcadik a rangsorban.

Nem került be az első tíz közé az Egyesült Királyság, noha egyébként a világ kereskedelmi aranyforgalmának jelentős része Londonon, mint afféle elosztó központon keresztül bonyolódik.

A világ tíz legnagyobb aranytartaléka együttesen 25 891 tonnát nyom.