Ezermilliárdok parkolnak még a pénzpiacokon

2020.06.28. 18:02

Bár a részvénypiacok lendületes visszapattanása az elmúlt hónapokban új rekordokat eredményezett a tőzsdéken, mégis még mindig közel 5000 milliárd dollárnyi tőke parkol biztonságos pénzpiaci eszközökben, amely összeget egyelőre nem mertek befektetni a részvénypiacon.

Az elmúlt hetekben a nagy amerikai tőzsdeindexek közül a Nasdaq Composite már új csúcsot ért, és az S&P 500 is egyre inkább ledolgozta a koronavírus-járvány idején produkált nagy veszteségeket. A befektetők tehát elkezdtek visszatérni a részvénypiacokra, mivel egyre inkább úgy számolnak, hogy most már tartós lesz a részvényárfolyamok emelkedése.

Mindazonáltal a járvány idején látott eladási hullám hatalmas tőkemennyiséget terelt át a biztonságosnak számító eszközökbe. Az ilyen, biztonságosnak számító, pénzpiaci alapok eszközállománya például fölment jócskán 4000 milliárd dollár fölé, meghaladva ezzel a 2008-as válság csúcspontján mért szintet – derül ki az LPL Financial felméréséből.

A pénzpiaci alapokba irányuló tőkeáramlás május közepéig mindenkori csúcsot ütött meg, elérve a 4672 milliárd dolláros állományt. Ráadásul az elmúlt időszakban tapasztalt tőkekivonás is csupán ennek a kevesebb mint 10 százalékát érintette.

A pénzpiaci alapok területe azonban nem az egyetlen, ahol a befektetők biztonságot kerestek. A kötvénybefektetések ugyancsak megemelkedtek, de az arany is jelentős emelkedést könyvelhetett el, valamint a bankbetétek is erősen bővültek.

A befektetők még mindig félnek a részvényektőlForrás: AFP/2020 Getty Images/Spencer Platt

Mindez tehát arra utal, hogy a kisbefektetők egy jelentős része annak ellenére is fél még kockázatot vállalni a részvénypiacon, hogy az S&P 500 index például nagyjából 45 százalékos felpattanást hajtott végre. A sokkhatás azonban nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy a járvány idején az amerikai tőzsde soha nem látott gyorsasággal omlott össze a megelőző csúcsához képest.

Ezt a trendet támasztja alá a Bank of America elemzése is, amely rámutatott, június elejéig a pénzpiaci alapok eszközállománya több mint 28 százalékkal bővült, míg a részvénypiaci alapok eszközállománya enyhén csökkent.

A nagy kérdés tehát az, hogy a biztonságba helyezett tőke mikor kezd el visszatérni a kockázatosabb területekre, mint például a részvények. A CNBC által megkérdezett elemzők azonban hangsúlyozták, az olyan sokkok, mint az idén látott részvénypiaci összeomlás, akár hosszú időre is távol tarthatják a részvényektől a kisbefektetőket, akik inkább a biztonságra szavaznak. Következésképpen, akár évekbe is telhet, mire a parkolópályára helyezett befektetések jelentős része visszatér a részvénypiacokra.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK