Hatalmas értékű felvásárlással gyorsítaná fel a hitelezést a Mastercard

2020.06.29. 18:13

A Mastercard olyan startupot vásárol meg, amely segítséget nyújt a bankoknak a hitelképességgel kapcsolatos döntések gyorsabb meghozatalához. Az akvizíció része a Mastercard tavaly megkezdett szolgáltatás portfólió-szélesítési stratégiájának.

A globális bankkártyás fizetések lebonyolítását végző Mastercard 825 millió dolláros, azaz körülbelül 260 milliárd forintnak megfelelő befektetéssel megvásárolja a Finicity nevű technológiai startupot.

A felvásárlással a kártyacég - a Finicity technológiájára építve - segít majd felgyorsítani a bankok hitelképességgel kapcsolatos döntéseit, illetve javítja a számlaellenőrzési folyamatokat.

„A Finicity egy jól bevált üzleti vállalkozás, amely több ezer bankkal és fintech céggel működik együtt, hozzánk hasonlóan" - mondta Michael Miebach, a Mastercard elnöke a felvásárlás kapcsán.

A Mastercard a megvásárlással arra törekszik, hogy diverzifikálja tevékenységét, amely korábban kizárólagosan a tradicionális kártyás fizetések lebonyolításáról szólt.

Diverzifikálja tevékenységét a Mastercard: olyan startupokat vásárol fel, mely segíti a kártyacéget a bankszámlák hatékonyabb elérésébenForrás: NurPhoto/Jaap Arriens/NurPhoto/Jaap Arriens

Az eddigi legnagyobb akvizíciójában azonban, tavaly a kártyacég 3,2 milliárd dollárért felvásárolta a Nets azonnali fizetéssel foglalkozó leányvállalatát, mely a társaságot a bankszámlák közötti fizetésekben segíti.

Hasonló portfólió-bővítést hajt végre a Visa is,amely 5,3 milliárd dollárért egy hasonló startupot, a Plaidet vásárolta meg az idén, mely a népszerű mobilalkalmazásokat a bankszámlákkal köti össze.

A Finicity és a Plaid egyaránt úgynevezett adatgyűjtő cégnek számít, melyek segítségével a mobilappokba regisztrált ügyfelek könnyebben elérhetők a bankok vagy épp a kártyatársaságok számára. A fogyasztók azonban sokszor nem is látják át, mennyi adatot adnak át harmadik feleknek magukról, amikor a mobilalkalmazásokban külső alkalmazásokra vagy szolgáltatásokra iratkoznak fel.

A Finicity megvásárlásával a Mastercard is hangsúlyozta elkötelezettségét a pénzügyi szolgáltatások igénybevétele során bekövetkező adatmegosztások legmagasabb szintű védelme és biztonsága iránt, kiküszöbölve a harmadik feles külső adattárolást.

A kártyacég szerint a felvásárlás várhatóan idén lezárul.

Forrás: Bloomberg.com