Júniustól a gazdaság gyors helyreállására számítunk, ennek fontos feltétele az állami beruházások felpörgetése és a vállalati hitelezés - jegybanki programoknak köszönhető - folyamatos bővülése - mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank új alelnöke.

Az elmúlt évtized gazdaságpolitikájának köszönhetően a magyar gazdaságot "stabil fundamentumok és erős növekedés mellett" érte a koronavírus-járvány, amelynek első hullámával szemben sikeresnek bizonyult a védekezés - hangoztatta a Magyar Nemzetnek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új alelnöke, aki szerint ez megfelelő alap a növekedés újraindításához. Virág Barnabás azt mondta, hogy minden válság egyben kihasználható lehetőség is. Nagyot ugorhat előre a magyar gazdaság - jelentette ki. 

A jegybank szerint már a nyári hónapokban megkezdődhet a gazdaság "felpattanása", és Magyarországnak jó esélye van arra, hogy a globális válság ellenére megőrizze felzárkózási pályáját. Az alelnök közölte, hogy júniustól a gazdaság gyors helyreállására számítanak. Ennek fontos feltétele az állami beruházások felpörgetése és a vállalati hitelezés - jegybanki programoknak köszönhető - folyamatos bővülése - tette hozzá.

Kijelentette, hogy nem lehet más céljuk, mint Magyarország gazdasági felzárkóztatásának folytatása. Az eurót csak olyan feltételekkel lehet bevezetni, hogy ezt a hosszú távú célt is megbízhatóan teljesíthessék, fontos a helyes időzítés - mondta Virág Barnabás.

Az MNB a magyar gazdaság gyors helyreállására számítForrás: Origo

Így változhat a jegybankok szerepe

Szólt arról is, hogy a jegybankoknak ismét hangsúlyosabban a reálgazdaság felé kell fordulniuk. A hazai monetáris politika elmúlt hét éve e tekintetben is komoly eredményt hozott, amelyben – célzott eszközökkel – úgy sikerült a növekedést jelentősen élénkíteni és az árstabilitást elérni, hogy közben a társadalmi fenntarthatóságot is megőriztük.

Virág szerint Magyarország sikeresen kezelte az első hullámot. Egy friss átfogó mutató szerint Európában eddig a negyedik legjobb helyezést értük el. Fontos kérdés, hogy milyen lépéseket sikerül meghozni a gazdaság újraindításáért. E téren a kormány és a jegybank intézkedései az éves GDP 18-20 százalékát mozgatják meg. Ez nemzetközi összevetésben is jelentős összeg. Végül van még egy plusz szempont: a járvány több trendet is felerősít. Ilyen a digitalizáció, a zöldgazdaság vagy épp a platformgazdaság előretörése. Közben új egyensúlyt kell találni az állami szerepvállalás és a piaci koordináció között. Be kell látni végre, hogy a piaci önszabályozásba vetett szélsőséges hit nem járt együtt egy fenntartható világ kialakulásával - tette hozzá. 

A bankrendszer állapota ma sokkal stabilabb, mint a 2008-as válság idején volt. Ugyanakkor a digitalizáció vagy épp a költséghatékonyság területén, nemzetközi összehasonlításban, van még elmaradásunk. Az a fontos, hogy a szektorban aktív verseny alakuljon ki, amely biztosítja a hatékonyság javulását - mondta Virág Barnabás.