Megfejtették a brit koronagyémánt titkát

2020.07.05. 21:32

A brit koronán található gyémántkő egy friss tanulmány szerint különösen értékes darab, egyrészt az összetétele miatt, másrészt azért, mert egészen más földtani rétegből származik, mint ahonnan a többi, eddig ismert gyémánt.

A híres Cullinan gyémánt, amely a brit királyi koronát díszíti, a Föld rétegének alsó köpenyéből származik, közvetlenül a kemény kontinentális lemezek alatti rétegből, ahol ez a köpeny lassú mozgást végez. Ezt állítja az a tanulmány, amelyet az Egyesült Államok drágakövek vizsgálatával foglalkozó intézetének két kutatója készített - olvasható a mining.com cikkében.

II. Erzsébet brit királynőForrás: The Royal Family/Facebook

A tanulmány szerint a Cullinan gyémánt bolygónk alsó köpenyében alakult ki, és mélységi kőzetnek tekinthető. Azt követően jutottak erre a következtetésre, hogy megvizsgáltak egy hasonló, nagyméretű, a lesothói Letseng bányából származó 124 karátos gyémántot, és a két drágakövet összehasonlították.

Forrás: Cyril Davenport/Wikimedia Commons

A mogyoró-nagyságú Cullinan gyémántdarab nyomokban tartalmaz egy fontos kémiai elemet, a bridgmanitot is. Ez a rejtélyes anyag igen gyakori bolygónk 660 kilométernél is mélyebben elhelyezkedő földtani mélyrétegeiben, ahol extrém magas nyomás uralkodik. Ez azért fontos megállapítás, mert a felszínre kerülő más gyémántok nem tartalmaznak bridgmanitot.
Azaz a brit koronát ékesítő kő azért különösen értékes és érdekes, mert ez az egyetlen olyan darab, amely ebből a földtani mélyrétegből került elő.