A tervek szerint halad a paksi atomerőmű mellett működő Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójának (KKÁT) és a bátaapáti Nemzeti Radioaktív Hulladéktároló (NRHT) bővítése – közölte honlapján a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Kft.

A társaság 2019 végén kötött szerződést a KKÁT négy újabb, növelt kapacitású tárolókamrájának megépítésére, a projekt várhatóan a 2024. május végi határidőre befejeződik.

A Paksi Atomerőmű főbejárataForrás: MTI/Kovács Tamás

Az atomerőmű kiégett fűtőelemeit átmenetileg fogadó, moduláris tárolóban az eredeti tervek szerint 33 kamrában 14.850 acél tárolócsövet helyeztek volna el (egy csőben egy kiégett fűtőelemet tárolnak), háromszög-elrendezésben. Az erőmű üzemidő-hosszabbítása és más fejlesztések miatt a jelenlegi számítások szerint 17.716 tárolócsövet kell fogadnia a létesítménynek az 50 éves üzemidő alatt. 

A közlemény szerint az első 16 kamra egyenként 450, a következő 8 kamra négyszögelrendezésben 527, míg a jövőben épülő 9 kamra már 703 tárolócsövet tud fogadni. 

Az RHK közölte, hogy a KKÁT a már elkészült 24 kamrában 11.416 kiégett fűtőelemet tud átmenetileg tárolni, eddig 9787-et helyeztek el. A betárolás a 21. kamrában folyik – húsz kamra már megtelt –, és még ebben az évben várhatóan 150 kiégett fűtőelem érkezik az atomerőműből. 

Az RHK évente 360 kiégett fűtőelem érkezésével tervez,  az üzemeltetési engedély 500 darabot engedélyez egy évben – tették hozzá.

A kapacitásnövelés változatlan kamraméret mellett úgy valósulhat meg, hogy sűrűbbre tervezték a tárolócső-kiosztást, így különösen oda kell figyelni a kazetták hőtermelésére. A legkevesebb 26 éve pihentetett kazetták, amelyeknek már kisebb a hőtermelésük, az első kamrákból fokozatosan átkerülnek majd az újabb kamrákba, ahol nem okoz problémát, hogy közelebb vannak egymáshoz, az újonnan szállított fűtőelemek pedig az első kamrákba kerülnek. A megszokott biztonsági feltételek teljesülése mellett a fejlesztés több milliárd forintos megtakarítást jelent. 

A paksi atomerőmű 3-as és 4-es blokkjának irányítóközpontjaForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A kis és közepes aktivitású hulladékokat fogadó bátaapáti NRHT 2016-ban kialakított, harmadik kamrájának fejlesztése 2021. március 22-éig valósul meg. 

A 2008-ban átadott létesítménynek jelenleg az első kamrájában van csaknem ezer köbméternyi hulladék. A tárolóba 2017-ben szállítottak be utoljára hulladékot, a szállítások várhatóan idén indulnak újra. Évente mintegy 700 köbméter hulladék érkezésével számolnak, amely már a második kamrába kerül.

Az első két kamrában összesen 4156, míg a harmadikban 4950 köbméter hulladék helyezhető el.
A jelenlegi négy tárolókamra, valamint a jövőben kialakítandó ötödik és hatodik kamra elegendő a négy atomerőművi blokk teljes üzemideje alatt, illetve a leszerelés idején keletkező kis és közepes aktivitású hulladék elhelyezésére.