Meghökkentő okból tiltották be a mobilfizetést egy országban

munkanélküliség megtakarítás
Leather wallet, close-up, blurred
Vágólapra másolva!
Zimbabwében betiltották a mobifizetési megoldások használatát, mivel a kormány úgy látja, ezek miatt rogyadozik a saját pénz árfolyama a még mindig nagyon népszerű amerikai dollárhoz képest. Ezzel ugyanis az emberek sokkal szívesebben fizetnek, mint "zimbdollárjukkal."
Vágólapra másolva!

Az Origo több alkalommal beszámolt arról, milyen újabb és újabb nehézségekkel kell megküzdenie az egykor Afrika éléskamrájának hívott Zimbabwének, ahol a már véget ért Mugabe-rezsim ideje alatt, a történelem legnagyobb inflációja szabadult el az országban. A Quartz cikkéből most az derül ki, a pénzügyi nehézségek továbbra sem hárultak el az országban, mivel egyelőre nem hozta a várt eredményt a gazdaság elsődleges folyamatainak visszaállítása a saját dollárra az amerikai dollár helyett.

A hararei kormány már évek óta próbálja kikényszeríteni azt, hogy az ország a saját pénzét használja az amerikai fizetőeszköz helyett.

A helyi dollár folyamatosan veszít értékből a dollárrral szemben, amibe beleszól az a körülmény, hogy az amerikai dollár fizikai hiánya és a zimbabwei dollár gyengélkedése miatt, az emberek hétköznapi ügyeiket is mobilfizetéssel intézik.

Illusztráció Forrás: PhotoAlto/Michčle Constantini / Altopress/Michčle Constantini

A helyzet ellentmondásosságát két friss fejlemény jól szemlélteti: Emmerson Mnangagwa elnöknek ebben a hónapban kényszerűségből azt a döntést kellett meghoznia, hogy a közalkalmazottak bérét külföldi keményvalutákban fizetik ki, amivel lényegében újra forgalomba hozták azokat. A másik, hogy a helyi központi bank információi szerint, az utóbbi években a mobilfizetés terjedésével, 2019 utolsó negyedévében az emberek már ezen a módon intézték pénzügyi tranzakcióik közel 85 százalékát, ami a teljes értékben közel 23 százalékot jelentett.

A mobilfizetés - különösen az EcoCash nevű szolgáltatás - mélyen beleivódott a hétköznapi folyamatokba, csakhogy ez a kormánynak kevésbé tetszik. A hararei vezetés ugyanis úgy gondolja, hogy

a mobilfizetési rendszerek - az amerikai dollár - a helyi "zimdollár" hármasában, a körkörös árfolyam-átváltásokban esik folyamatosan a saját pénz árfolyama a dollárhoz képest.

Ezért a kormány betiltotta a mobifizetési rendszerek használatát, és megint azzal próbálkozik, hogy a saját valuta árfolyamát fixen rögzítse az amerikai dollárhoz.

Ez persze egészen biztosan megnehezíti a helyiek, főleg a városlakók életét, akik számára teljesen természetessé vált a mobilfizetés, aminek különösen a koronavírus-helyzet miatt további jelentősége. A hírek szerint, a zimbabwei polgárok a közösségi médiát árasztották el a döntés miatti elégedetlenségükkel.