A magyar légtér a legforgalmasabbak közé került Európában

SAS airline légitársaság
SAS Scandinavian Airlines Airbus A320neo landing at Amsterdam Schiphol International Airport. SAS connects Amsterdam airport to Copenhagen, Oslo–Gardermoen, Stockholm–Arlanda. The registration of the aircraft is LN-RGL, was delivered to SAS in October 2016. (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A járvány miatt bevezetett intézkedések feloldásával élénkülni látszik a forgalom Magyarország légterében is. Bár a repülésszám továbbra is messze elmarad a korábbi években tapasztaltaktól, a hazai átrepülő forgalom az európai élvonalba tartozik: a kontinens tíz legforgalmasabb légterének egyikéért a HungaroControl légi forgalmi irányítói felelnek.
Vágólapra másolva!

A vállalat Airportálhoz eljuttatott közleménye szerint a világtrendekkel összhangban az elmúlt években az európai légiforgalmat is a gyorsütemű bővülés jellemezte, azonban a koronavírus globális terjedése jelentős csökkenést hozott az ágazatban.

A legdrasztikusabb visszaesést április közepén regisztrálta a HungaroControl: ekkor ugyanis kétezer gép tűnt el a magyar égboltról, tehát az előző év azonos időszakához képest 91 százalékkal esett a forgalom.

A járványhelyzet miatt bevezetett intézkedések enyhülése, köztük az utazási korlátozások feloldása következtében ismét van repülőgép-forgalom.

A mélypont óta először, június 26-án 800 járat biztonságos átrepülését segítették a HungaroControl légi forgalmi irányítói.

Illusztráció Forrás: AFP/Nicolas Economou/NurPhoto

Az említett nap a le- és felszálló gépek számát tekintve is kiemelkedő, hiszen a társaság tornyos irányítói ekkor 111 repülőgép biztonságos közlekedését garantálták. Ez a gépszám viszont még mindig 75 százalékkal elmarad a tavalyi azonos időszakétól.

Bár a HungaroControl június 28-án alacsonyabb átrepülő forgalmat regisztrált, mint két nappal korábban – 703 gép; 2420 járattal kevesebb, mint az előző év azonos napján –, ez mégis elegendő volt ahhoz, hogy

a hazai magas légtér Európa tíz legforgalmasabb légtere közé kerüljön.

Az európai légi forgalom szervezésért felelős Eurocontrol előrejelzése alapján a nyári főszezon utolsó hónapjában, augusztusban csupán a tavalyi forgalom 40-45 százaléka fog közlekedni, ennek eloszlása azonban nem lesz egyenletes. Ugyanezen előrejelzés szerint Magyarország térségének légi forgalma elérheti akár a tavalyi érték 50 százalékát is.