Ötmilliárd dolláros olajüzletet csinált a BP

2020.06.30. 14:37

A BP ötmilliárd dollárért adja el petrolkémiai üzletágát az Ineosnak - írja a Reuters.

Az 1500 milliárd forintot is meghaladó üzlettel a BP egyrészt teljesíti az idei évre kitűzött, 15 milliárd dollárt elérő eszközértékesítési célját, másrészt folytatja felkészülését arra, hogy a vállalat egésze az alacsony karbonkibocsátás irányába mozdulhasson el - értékelte az ügyletet a BP vezérigazgatója, Bernard Looney. A vállalat az elmúlt hónapokban több jelentős érdekeltségétől megvált már, többek között alaszkai illetve az Északi-tengeren található olaj- és földgáz-portfólióitól.

A most értékesített petrolkémiai divízó 1700 munkavállalót foglalkoztat és évente 9,7 millió tonna petrolkémiai terméket állít elő.

Az ügylet számos gyárat érint az USA-ban, Trinidad és Tobago területén, Nagy-Britanniában, Belgiumban, Kínában, Malajziában és Indonéziában. Nem képezik ugyanakkor az adásvétel tárgyát a BP németországi, a Gelsenkirchennél és Mulheimnél található finomítói mellett működő petrolkémiai üzemek.

Abeerden kikötője, a brit olajipar szempontjából legfontosabb tengeri csomópontForrás: AFP/Andy Buchanan

A BP petrolkémiai üzletága már relatíve kicsi az olyan nagy riválisok hasonló divízióihoz képest, mint az Exxon vagy a Shell. Nagyját a vállalat már 2005-ben eladta, akkor is az Ineosnak. Az Ineos, megtartva az üzletágat, 180 telephelyen, 26 országban, 22 ezer munkavállalót foglalkoztatva folytat termelést. A mostani vételár kifizetése több részletben zajlik, és egészen 2021-ig eltart.

A Nemzetközi Energiaügynökség 2018-ban közzétett prognózisa szerint a műanyagok és a petrolkémiai termékek egyre inkább meghatározzák majd az olaj globális keresletét 2050-ig, miközben a fosszilis üzemanyagok iránti kereslet folyamatosan csökkenni fog a következő három évtizedben.