A technológiai cégeket tömörítő amerikai Nasdaq index 1983 óta nem látott előnyt szerzett magának az amerikai tőzsdeindexek között. Ráadásul a mutató a történetének egyik legerősebb első félévét hozta a társaival szemben.

Valami egészen különös történik az amerikai tőzsdén. A technológiai vállalatok részvényeit tömörítő Nasdaq Composite részvényindex ugyanis hatalmas előnyre tett szert az idei első félévben a Wall Street legnagyobb tőzsdeindexeivel szemben – írja a MarketWatch.

Ráadásul a Nasdaq folyamatosan növeli az előnyét, és egyre inkább úgy tűnik, hogy a mutató sokkal ellenállóbbnak bizonyul a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásaival (és annak részvénypiaci következményeivel) szemben, mint a többi nagy index.

A Nasdaq ennek eredményeként idén 10 százalékos pluszban áll, míg az USA 30 legnagyobb vállalatának részvényeit tömörítő Dow Jones Industrial Average index 10,8 százalékos mínuszban van ebben az évben. Ezzel együtt az 500 legnagyobb piaci értékkel bíró amerikai vállalat papírját tömörítő S&P 500 index nagyjából 6 százalékos mínuszban van. A kisebb piaci értékű vállalatokat magában foglaló Russel 2000 index pedig több mint 15 százalékos csökkenést produkált eddig 2020-ban. Jól látszik tehát, hogy a tavaszi részvénypiaci összeomlás hatalmas veszteségeket okozott az indexeknek (februárban még mindenkori csúcsaikon álltak a mutatók), azonban a Nasdaq sokkal erősebb első félévet produkált a társaihoz képest.

A Nasdaq Composite részvényindex idei teljesítményeForrás: Investing.com

Ráadásul az is látható, hogy mióta március végén az amerikai indexek elérték a mélypontjaikat, a rákövetkező fölpattanás időszakában is felülteljesítő volt a Nasdaq. A március 23-i mélypont utáni felívelés időszakában a Dow Jones 37 százalékot, az S&P 500 36 százalékot, míg a Russel 2000 41 százalékot emelkedett. A Nasdaq mindeközben 43 százalékot izmosodott.

Ilyen helyzet pedig évtizedek óta nem állt elő az amerikai tőzsdén. Utoljára 1977-ben volt arra példa, hogy az első félévben a Nasdaq pozitív teljesítményt mutatott, míg a Dow Jones és az S&P 500 negatív tartományban volt.

A Nasdaq egyébként 1983 óta nem volt ilyen mértékben felülteljesítő a Dow Jones indexhez képest – akkor 20,3 százalékpont volt az eltérés a két mutató között. A háttérben jelentős részben az áll, hogy a Dow Jones és az S&P 500 indexek vállalatai sokkal érzékenyebbek az általános, széleskörű makrogazdasági trendekre.

A Dow Jones Industrial Average részvényindex alakulása az idei első félévébenForrás: Investing.com

Ezzel szemben viszont a Nasdaq nagy előnye, hogy olyan óriásvállalatok hajtják a teljesítményét, amelyek vagy kifejezetten nyertesei voltak a járvány időszakának, vagy stabilan átvészelték a nehéz időszakot. Az olyan gigászok tehát, mint az Apple, a Microsoft, az Amazon, az Alphabet (a Google anyacége), vagy a Facebook erősen hozzájárultak ahhoz, hogy a Nasdaq lendületes felülteljesítő lehessen a társaihoz képest.

Érdekesség azonban, hogy 1983-ban végül, az év végére, a Nasdaq súlyosan alulmaradt a másik két nagy index ellenében. Akkor a Dow Jones 3 százalékos pluszban, míg az S&P 500 1,89 százalékos mínuszban fejezte be a második félévet, de a Nasdaq Composite egészen 12,58 százalékot zuhant az év második hat hónapjában.