Szijjártó Péter: Magyarország is beszáll a kapacitás-újraelosztási versenybe

SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2020. június 19. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a versenyképességi program támogatói okiratainak átadásán a minisztériumban 2020. június 19-én. Az eseményen újabb három vállalat, a CE Glass Üveg- és Gépipari Kft., a Kometa 99 Zrt. és a Nidec GPM vezetője vette át a dokumentumot. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A gazdaságok újraindításával egy időben megindult a kapacitás-újraelosztási verseny a világban, ebbe természetesen Magyarország is beszáll, hosszú tárgyalások állnak a kormány előtt Németországban - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Stuttgartból közzétett Facebook-bejegyzésében. Július elsejétől Németország vette át az Európai Unió (EU) elnökségét.
Vágólapra másolva!

"Azon dolgozunk, hogy minél több vállalatot meggyőzzünk arról, hogy ha hatékonyan akarnak termelni, akkor érdemes Magyarországot választani. A mai naptól újabb 2 százalékkal csökkentjük a szociális adót, ami a munkáltatókat terhelő adó. Ezáltal is még vonzóbbá tesszük Magyarországot a beruházások szempontjából.

A mai napon mindezeket el fogjuk mondani az itt működő nagy nemzetközi vállalatoknak" - mondta.

"Németország természetesen a legfontosabb európai partnerünk, azon belül is Baden-Württemberg a második számú kereskedelmi partnerünk. Innen származik a harmadik legtöbb beruházás Németországból. Mintegy 70 ezer magyar ember odahaza baden-württembergi vállalatok alkalmazásában áll. A Mercedes, a Bosch, a ZF, az SAP neve nyilvánvalóan ismerős mindenki számára" - tette hozzá.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Kovács Tamás

A miniszter közölte: számos gyár bezárt, de egyáltalán nem kézenfekvő, hogy a vállalatok ezeket a létesítményeket egytől egyig megnyitják, hanem a döntési opciók között van az is, hogy a már létező, máshol található gyáraikba viszik át a termelést. Így ebben a kapacitás-újraelosztási versenyben Magyarországnak kifejezetten jó esélyei lehetnek, hiszen vonzó beruházási célpont - mondta Szijjártó Péter.