Ennek a tetőkertnek a csodájára jár az egész világ

2020.07.01. 14:43

Megnyílt a világ legnagyobb, élelmiszertermelésre szolgáló tetőkertje.

Párizsban megnyitották a világ eddigi legnagyobb, élelmiszer-termelésre szolgáló tetőkertjét. Egy rendezvényközpont (leges-)legfelsőbb szintjén kezdte meg működését a gazdaság - írja a euronews nyomán a Store Insider.

A világ legnagyobb városi farmját a Porte de Versailles kiállítási- és rendezvényközpont tetején alakították kiForrás: AFP/Stephane De Sakutin

Köztudott, hogy az élelmiszerszállítás globális szinten súlyos terhet ró a környezetre, és így világszerte növekvő igény mutatkozik a helyben megtermelt táplálékok iránt. Az új óriásfarm létrehozása elég szembetűnő jele e tendenciának. A jelenlegihez hasonló, nagyszabású beruházásokkal például a nagyvárosok lakosságát kiszolgáló élelmiszerellátási lánc radikálisan lerövidíthető.

Így folyik majd a növénytermesztés a párizsi magasház tetejénForrás: AFP/Stephane De Sakutin

A kiterjedt gazdaság 2022-re már 14 000 négyzetméternyi területet fog a termelők rendelkezésére bocsátani, akik optimális esetben párizsi lakosok lesznek. A zöldség- és gyümölcstermesztéshez szükséges helyet egy bérleti rendszer keretében lehet majd igénybe venni. A tápanyagok és a víz egy innovatív technológia keretében zárt rendszerben keringenek, és így a belvárosi közeg nem szennyezi be a növényeket.

A „birtokon" állítólag 1500 család ellátására elég termény állítható elő.