Új forintérmék kerülnek ma forgalomba

mnb, 100 forint, érme
Az új 100 forintos érme hátlapja
Vágólapra másolva!
2020. július 1-től, azaz mától kerülnek forgalomba az új alapanyagú 100 forintos érmék. A jelenleg használt 100 forintosokkal továbbra is lehet majd fizetni.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo korábban megírta, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2019. október 1-én új, korszerűbb alapanyagú 100 forintos érmét bocsátott ki. Az új 100 forintosok külső megjelenése és legfontosabb paraméterei (például átmérő, vastagság) nem változik, az alapanyaguk acél helyett azonban réz-nikkel-cink ötvözet, amely az automatákban stabilabb működést biztosít az acél alapanyagú érmékkel szemben.

Az új 100 forintos érme hátlapja Forrás: Magyar Nemzeti Bank

Az érme-elfogadó automaták felkészítése az új 100 forintosok kezelésére már az elmúlt év októberétől megkezdődött.

Azonban az érmék ezt követő, tényleges készpénzforgalomba hozatalát a tervezett májusi időpontról a járvány miatti veszélyhelyzetre tekintettel az MNB 2020. július 1-re halasztotta.

Az új alapanyagú érmék a készpénzforgalmi igényekhez igazodva, fokozatosan terjednek majd el a pénzforgalomban, ennek elősegítése érdekében a jegybank a jövőben már kizárólag új alapanyagú 100 forintos érméket hoz majd forgalomba.

Az új 100 forintosok bevezetését követően a jelenleg használt, acél alapanyagú 100 forintos érmék továbbra is forgalomban maradnak.

Az új alapanyagú 100 forintos forgalmi érmét a már forgalomban lévő 100 forintos címlettel vizuálisan összehasonlítva, nem érzékelhető számottevő különbség.

Vizuálisan csak a színüket tekintve fedezhető fel minimális eltérés a kétféle százforintos között, mégpedig a belső rész, a mag tekintetében.

A régi érme magja ugyanis sárgaréz bevonatú, amely friss verésű, úgynevezett verdefényes minőségű érme esetében fémes, fénylő aranysárga színezetű.