A Tesla a világ legértékesebb autógyártójává vált, miután tőzsdei piaci kapitalizációja már meghaladja az eddig éllovas Toyotáét.

Az amerikai tőzsdén tegnap 5 százalékos szárnyalást követően eddig soha nem látott magasságokba, 1135 dollárra emelkedett az elektromos autókat gyártó vállalat részvényeinek árfolyama. Ezzel a társaság értéke elérte a 206,5 milliárd dollárt, szemben a Toyota 202 milliárdos piaci kapitalizációjával - szögezi le a CNBC cikke. 

A Tesla részvényeinek árfolyama az idén már 170 százalékkal, több mint a kétszeresére emelkedett. Mindezt úgy, hogy a cégnek még nem sikerült egyetlen teljes évet sem nyereséggel zárnia. 

A Tesla logója: az amerikai autógyártó számít a világ legértékesebbjének az iparágbanForrás: AFP/NurPhoto/John Nacion

Arról sem szabad elfeledkezni, hogy noha az amerikai autógyártó a piaci értékeltséget tekintve megelőzte ugyan japán versenytársát, a termelésben még jóval elmarad mögötte. A Tesla ugyanis az első negyedévben 103 ezer járművet gyártott le, míg a Toyota 2,4 milliót, ami hatalmas különbség. Emellett elemzők arra figyelmeztetnek, hogy az amerikai autógyártó cég fundamentumai nem feltétlenül támasztják alá ezt a magas értékeltséget.

Tényleg a Tesla az autóipar csodája?

Kedden ismét hatalmasat emelkedett a Tesla részvényárfolyama, és már egyre többen kérdeznek rá, hogy épp egy csodával határos felfutás vagy egy óriási buborék kezd-e kibontakozni a befektetők szeme előtt. A Tesla részvényárfolyama kedden 13,7 százalékkal emelkedett, és 887,06 dolláron zárt, azonban korábban megütötte a 968,99 dolláros szintet is.

Ahogy az Origo legutóbb megírta, a Tesla-részvények hihetetlen sikeres időszakon vannak túl, hiszen nagyobb növekedést értek el az elmúlt 10 évben, mint az Amazon vagy az Apple papírjai. Ennek köszönhetően pedig a Tesla lett az évtized legjobb befektetése az amerikai tőzsdén.