Helycsere történt a világ autóiparának csúcsán

Tesla, logó, autó
A view of a Tesla logo during the coronavirus pandemic on May 16, 2020 in New York City. COVID-19 has spread to most countries around the world, claiming over 308,000 lives with over 4.6 million infections reported. (Elecktrek)—Tesla’s next factory is going to be in Austin, Texas and it’s going to happen quickly. (Photo by John Nacion/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A Tesla a világ legértékesebb autógyártójává vált, miután tőzsdei piaci kapitalizációja már meghaladja az eddig éllovas Toyotáét.
Vágólapra másolva!

Az amerikai tőzsdén tegnap 5 százalékos szárnyalást követően eddig soha nem látott magasságokba, 1135 dollárra emelkedett az elektromos autókat gyártó vállalat részvényeinek árfolyama.

Ezzel a társaság értéke elérte a 206,5 milliárd dollárt, szemben a Toyota 202 milliárdos piaci kapitalizációjával

- szögezi le a CNBC cikke.

A Tesla részvényeinek árfolyama az idén már 170 százalékkal, több mint a kétszeresére emelkedett. Mindezt úgy, hogy a cégnek még nem sikerült egyetlen teljes évet sem nyereséggel zárnia.

A Tesla logója: az amerikai autógyártó számít a világ legértékesebbjének az iparágban Forrás: AFP/NurPhoto/John Nacion

Arról sem szabad elfeledkezni, hogy noha az amerikai autógyártó a piaci értékeltséget tekintve megelőzte ugyan japán versenytársát, a termelésben még jóval elmarad mögötte.

A Tesla ugyanis az első negyedévben 103 ezer járművet gyártott le, míg a Toyota 2,4 milliót, ami hatalmas különbség.

Emellett elemzők arra figyelmeztetnek, hogy az amerikai autógyártó cég fundamentumai nem feltétlenül támasztják alá ezt a magas értékeltséget.

Tényleg a Tesla az autóipar csodája?

Kedden ismét hatalmasat emelkedett a Tesla részvényárfolyama, és már egyre többen kérdeznek rá, hogy épp egy csodával határos felfutás vagy egy óriási buborék kezd-e kibontakozni a befektetők szeme előtt. A Tesla részvényárfolyama kedden 13,7 százalékkal emelkedett, és 887,06 dolláron zárt, azonban korábban megütötte a 968,99 dolláros szintet is.

Ahogy az Origo legutóbb megírta, a Tesla-részvények hihetetlen sikeres időszakon vannak túl, hiszen nagyobb növekedést értek el az elmúlt 10 évben, mint az Amazon vagy az Apple papírjai. Ennek köszönhetően pedig a Tesla lett az évtized legjobb befektetése az amerikai tőzsdén.