A zöldségek és gyümölcsök származását is zászlók jelölik majd a boltokban

Spar
Budapest, 2019. május 8. Húspult a XX. kerületi Pesterzsébeti Interspar hipermarketben 2019. május 8-án. Ezen a napon tartották a Spar Magyarország kiskereskedelmi üzletlánc webshopjának bemutató sajtótájékoztatóját az áruházban. A házhoz szállítási szolgáltatás Budapest teljes területén és 49 környező településen érhető el, a több mint 960 millió forintos fejlesztés az év végéig csaknem száz újabb munkahelyet teremt. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A sertéshúsoknál már megszokottá vált a származását jelölő zászlócska a boltok húspultjain. 2020. július 15-től, azaz néhány nap múlva jelentősen szélesedik a rendszer, így a baromfitermékek, juh- és kecskehúsok származása is zászlókkal lesz jelölve, továbbá a jelölés kiterjed majd a zöldségekre és a gyümölcsökre is. A szakma szerint a változás kismértékben ugyan, de növelheti a keresletet.
Vágólapra másolva!

A származási ország egyértelmű jelölésére kötelezi a kereskedőket az Agrárminisztérium, de immáron nemcsak a húspultokban, hanem a zöldségek kínálatában is be kell vezetniük a jelölést a kereskedőknek.

Első lépésben idén január óta a sertéshúsok esetében kell jelölniük az állat származási helyét a kiskereskedőknek a nem előre csomagolt friss vagy hűtött sertéshús esetén. Ha eltér, akkor a vágási helyet is jól látható módon kell feltüntetni.

A nagyobb üzletláncokban zászlókkal is jelölni kell a származást.

Nagy István agrárminiszter szerint az intézkedés beváltotta a hozzá fűzött reményeket, ezért

2020. július 15-től újabb termékkörökre terjesztik ki a jelölési kötelezettséget: a juh-, a kecske- és a baromfihús esetében is

egyértelműen, jól látható módon fel kell tüntetni a származási országot, mely lehet papíralapú vagy akár elektronikus kijelzésű jelölés is.

A bolt méretétől függetlenül zászlóval is jelölni kell majd

a csomagolatlan formában árusított zöldségeknél és gyümölcsöknél a származási országot, ez alól egyetlen kivétel lesz, a termelői piac.

Két héten belül a csomagolatlan baromfihúsok, zöldségek és gyümölcsök esetében is kötelező lesz a származási ország feltüntetése a kiskereskedelemben, kivéve a termelői piacokat Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A szigorítást, amely egyébként egy európai uniós jogszabályon alapul, a szakmai szervezetek is üdvözlik. Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnöke a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta, hogy az intézkedés nyomán arra számítanak, hogy ha szolidan is, de élénkül a magyar vágó-, illetve feldolgozóüzemekből származó baromfihús fogyasztása. Ugyanakkor a terméktanács szerint a baromfihúsok mellett az étkezési tojásra is ki kellene terjeszteni a jelölési kötelezettséget.

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) elnöke szerint a zászlók használatával végre egyértelművé válhat, hogy melyik a magyar áru és melyik nem. Korábban ugyanis a kereskedelemben gyakran előfordult, hogy ha párhuzamosan volt jelen a kínálatban az import és a hazai termék, akkor könnyen megtéveszthették a vásárlókat az áruk elhelyezésével. A lépésnek egyébként a szakember szerint elsősorban a késő őszi, téli időszakban van nagyobb jelentősége, amikor a magyar termények mellett nagy mennyiségben jelennek meg a külföldről érkező zöldségek és gyümölcsök.

Forrás: Magyar Nemzet