Júniusban már jelentősen növekedtek az autóeladások Kínában az autóipari vállalatok képviseleti szervezete, a CAAM friss jelentése szerint.

A CAAM (China Association of Automobile Manufacturers) kimutatása alapján júniusban az előző évihez képest 11 százalékkal, az előző havihoz képest pedig 4 százalékkal 2,28 millióra nőttek az autóeladások.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések miatt az év elején bekövetkezett nagymértékű forgalomcsökkenés miatt a január-júniusi 10,2 milliós eladási szám 17 százalékkal marad el 2019 azonos időszakának forgalma mögött.

Nagyon megugrott a kínai gépjármű értékesítés a tavalyi év azonos időszakához képestForrás: AFP

A CAAM az autógyárak által a kereskedőknek leszállított mennyiséget tartja nyilván. A vásárlóknak eladott személygépkocsik és kis-haszongépjárművek számát a PCA (China Passenger Car Association) követi figyelemmel. A PCA adatai még nem állnak rendelkezésre.

Kínában a koronavírus-járvány előtt is csökkentek az autóeladások, 2019-ben már a második éve az amerikai-kínai kereskedelmi ellentétek eszkalációjával párhuzamosan, az emelkedő importvámok és a lassuló gazdasági növekedés miatt.