Termelői szervezetek elismerésével nyújt segítséget az agrártárca

2020.07.02. 09:44

A gazdálkodók értékesítési pozíciójának erősítése érdekében az Agrárminisztérium létrehozta a termelői integrációs szervezet intézményét – közölte Nagy István tárcavezető. Az intézkedésnek köszönhetően csökkenhet a gazdák kiszolgáltatottsága és javulhat a jövedelmezőségük, hívja fel a figyelmet a minisztérium közleményében.

A miniszter arra emlékeztetett, hogy Magyarország mezőgazdasági termelőinek többsége viszonylag kicsi, egymástól elkülönülten végzi tevékenységét. A gazdaságok termékeiket legtöbbször jóval jelentősebb piaci súllyal rendelkező vállalkozások számára egyedileg értékesítik. Ez a méretbeli különbség gyakran egyoldalú kiszolgáltatottságot jelent a gazdák számára a termékeik értékesítése érdekében folytatott tárgyalások során. Az eladási lehetőségek erősítésének új eszközeként, az agrárminiszter elismeri azokat a termelői integrációs szervezeteket (TISZ), amelyek akkora tagsággal és termelési volumennel rendelkeznek, hogy eredményesen léphetnek fel a piaci alkufolyamatokban.A főszabály szerint elismerhető az a legalább 10 tagból álló szervezet, amely egy adott régió termelésének minimum 1 százalékát adja. A szakmai szervezetek bevonásával kialakított elismerési feltételek figyelembe veszik az egyes ágazatok sajátosságait is – tette hozzá Nagy István. 

Nagy István agrárminiszterForrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Kormany.Hu

Kifejtette:

A TISZ anélkül tárgyalhat a kereskedőkkel vagy feldolgozókkal a termékek közös értékesítéséről vagy egységes áráról, hogy az egyes termelők áruja a TISZ tulajdonába kerülne.

Az államilag elismert TISZ ráadásul felmentést kap egyes uniós szinten szabályozott versenyjogi előírások alól. A TISZ ezenfelül segítséget nyújthat tagjainak a megtermelt áruk közös szállításában, tárolásában, raktározásában, de akár az ehhez kapcsolódó marketingben, minőségbiztosításban és informatikában is - hangsúlyozta a tárcavezető.  

Az Agrárminisztérium várja azon gazdálkodói csoportok érdeklődését, valamint szervezetek elismerési kérelmét, amelyek a tej- és zöldség-gyümölcs ágazatokban már létrejött és sikeresen működő szervezetek példájából kiindulva lehetőséget látnak ebben az új integrációs formában.

Az érdeklődők az aborkert@am.gov.hu e-mail címre írva kérhetnek tájékoztatást.